Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психолози и социални работници оказват безплатно консултиране

Социалната организация Соник Старт подпомага гражданите с дистанционни консултации за справяне с психологическите последствия по време на пандемията. Експертите предоставят безвъзмездно услугите си в цялата страна.

Услугите са част от дългогодишната програма на социално ориентираната организация, която съществува в България повече от 10 години и предлага огромен набор от услуги в областта на социалното предприемачество, консултирането, предоставянето на услуги и подкрепа на територията на цялата страна. Мисията, от която се ръководи организацията, е подобряване качеството на живот и социалните умения на децата и възрастните в риск и техните семейства, прилагайки нови устойчиви и комплексни подходи на работа с уязвимите групи, превенция на социалното изключване и преодоляване на неговите последици.

Соник Старт подпомага развитието на социални услуги в общините: Първомай, Ихтиман, Брезово, Елхово, Сливен, Пещера, Садово, Марица, Пордим, Карлово, Сопот, Елин Пелин, Дупница, Каварна, Ракитово, Балчик, Велинград, Левски, Драгоман, Червен бряг, Тутракан, Алфатар, Дулово, Стамболийски, Криводол, Сандански, Перущица, Сливница, Котел, Кайнарджа.

Организацията в момента работи по 16 програми, между които: програма за развитие на млади хора, програма за професионално ориентиране, програма за работа с деца с поведенчески проблеми и техните семейства, програма за индивидуална и групова терапия с деца и младежи настанени в резидентни услуги, както и програма за интегриране на деца със специални образователни потребности в масовите училища и детските градини.

Експертите от организацията работят и по програми за работа с деца с увреждания и родителите им, за подкрепа на осиновяването и на приемната грижа, както и по програми за превенция на изоставянето на деца от родителите и срещу отпадане от училище.

Професионалистите на организацията от цялата страна са вече в подкрепа на най-уязвимите в условията на извънредно положение в България. Това са психолози, социални работници, трудотерапевти и рехабилитатори и други здравни работници.

Организацията предоставя дистанционни консултации по телефон, мейл или мобилни приложения на всички, които в извънредната ситуация има затруднения – физически, психосоциални, емоционални, както и конкретни въпроси.

Ръководителите на всеки център осъществяват всекидневна връзка с оперативните щабове към съответната община за по-бърза реакция при кризи и за оказване на съдействие от компетентността на местната власт.

Всеки, който иска да се възползва от безплатните услуги, може да се свърже по телефон или мейл, публикувани на: https://www.sonikstart.eu/contacts

Може да се ползва и телефон: 0886-209655 от цялата страна.

Психологът Полина Борисова дава консултации за живеещите в град Левски и в другите 12 населени места в общината.

Чуйте психолога Полина Борисова – звуков файл

В малкия град хората са по-дисциплинирани и спазват наложените ограничения, без да се опитват да ги заобикалят, а също така са по-солидарни и си помагат. До момента в района няма обаждания от медицински специалисти, които да търсят съвети.

Консултантите имат постоянна връзка с общините и дават конкретни съвети, свързани със социални и административни въпроси.

Полина Борисова смята, че в момента психиката на повечето хора е мобилизирана, за да издържи сегашното необичайно натоварване, но е много възможно големият срив в психическия баланс да настъпи след преминаването на тежката ситуация, когато вече животът е влязъл в нормалните си рамки. Начините за справяне със стреса са практикуване на любими занимания, спорт, слушане на музика, повече разговори с близките хора. Разговорите по телефона заместват донякъде физическия контакт между хората.

Телефоните за община Левски са: 0650 – 93843 и 0884 – 382936




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54