Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертно изпълнение на Мила Михова и Николай Стойков

Мила Михова и Николай СтойковНа 20 декември 2019 г. в София са състоя концерт на сопраното Мила Михова и пианиста Николай Стойков. Този концерт двамата представиха още през лятото на Моцартовия фестивал в Правец. Програмата обхващаше голям период от време и различни стилове – както барок, така и творби от 19 век, а за бис ефектна ария от мюзикъл „Чаровницата“.

Мила Михова е родена в София. Дъщеря е на оперната певица Дарина Такова и на кларинетиста Огнян Михов. През целия ѝ живот светът за нея е музика. Започва да свири на пиано, следва музикалното училище, музикална академия и всъщност след това започва ученето. Печели стипендия за Римската академия „Санта Чечилия“, където работи с легендарната Рената Ското, с режисьора Чезаре Скартон и вокалния педагог Анна Ванди, като участва във финалния концерт на студентите в зала „Петраси“ на аудиториума „Parco della Musica“ под акомпанимента на пианистите Фабио Чентанни и Стефано Джанини. Непрекъснато участва в майсторски класове – на Карло Коломбара, Лучана д`Интино, Катрин Хатая, Вера Николова, Оливие Дориа. Но все пак основен неин педагог и вдъхновител е Дарина Такова.

Има първи награди от конкурсите „Парашкев Хаджиев“ (2012, София) и „Розата на Евтерпа“ (2014, Карлово). Била е финалист на конкурсите „Магда Оливеро“ (2013, Милано, Италия) и „Джулио Нери“ (2014, Торита ди Сиена, Италия).

През 2015 г. участва в спектакъла „Кабаре барок“ на Фондация „Дарина Такова“.

Първата ѝ роля е в спектакъл на фестивала „Опероза“ – Фиордилиджи от „Така правят всички жени“ на Моцарт. В Стара Загора изпълнява заглавната роля от операта „Лучия ди Ламермур“ на Доницети. 

Обича да експериментира и с особена популярност се ползва проекта ѝ представящ музиката на исландската певица Бьорк. С Мила Михова пианистката Борислава Танева представя на фестивала „Пиано екстраваганца“ проекта си посветен на музиката на Артур Лурие. Заедно с пианиста Тодор Петров в зала „България“ Мила изнесе концерт с едни от най-виртуозните арии от опери на Джоакино Росини. Последва втори рецитал „Бисери на белкантото“ с пианиста Ричард Баркър.

В предаването на 15 април от 14.30 часа ще може да чуете ариите на Берениче от „Случаят прави крадеца“ на Росини, на Елвира от „Пуритани“ на Белини, на Маргарита дьо Валоа от „Хугеноти“ на Майербер, на Амалия от „Разбойници“ на Верди, ария в античен стил от Донауди, както и две испански песни от Обрадорс и Чапи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50