Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хонконг от предишния ден: радиопътешествие с фотографа Момчил Михайлов

13
Спонтанен портрет на Момчил Михайлов
Снимка: Камил Жонг

Да, за остров иде реч, макар да не се отправяме няколко века назад в миналото като Умберто Еко, а само няколко месеца. Смее ли обаче някой да заяви с пълна сигурност, че светът от втората половина на 2019 г. и този от първата половина на настоящата вече не отстоят един от друг на няколко века… Нашият гост Момчил Михайлов, който се завърна от Азия в началото на годината, ни предлага една своеобразна „моментна снимка“ от близкото минало / бъдеще – документални разкази от първо лице за Хонконг от периода, когато дори в континентален Китай, да не говорим в Европа и по света, едва ли някой е очаквал и предвиждал, че думата на 2020 г. ще бъде „коронавирус“. С Момчил Михайлов в „Аларма“ си говорим за една сякаш съвсем паралелна реалност на икономически бум, антиправителствени протести, културно многообразие (с приемане и неприемане), обществена отговорност и непознати социални модели. Реалност, която навярно ще изглежда съвсем различно след отшумяването на пандемията… или може би не.

Момчил Михайлов е фотограф, музикант, аудиоекспериментатор, културен визионер и активист и човек със смели идеи, реализирането на някои от които следим през годините с особен интерес. Думите „Photography and beyond“ сякаш най-кратко и точно описват полетата му на действие. На слушателите на „Аларма“ е познат най-вече като човекът, документирал визуално всички издания на Литературния фестивал в Русе, организиран от Международно дружество „Елиас Канети“, на които сме участвали и ние, и като половината от инди-синтпоп-ембиънт дуото GO’TOUCH’T, където създава музика заедно с Ваяна Ташева, известна повече като „Коприва“. Непосредствено след завръщането си от Хонконг засне и двата концерта на „Аларма Пънк Джаз“, с които тъй успешно започнахме годината, преди целият свят да затвори – тези на венецианската психеделик-рок четворка New Candys и на беларуските дарк-уейвъри „Молчат дома“.

Разбира се, понеже това е „Аларма“, в разговора ни става дума и за редица интересни музикални открития на Момчил Михайлов в Хонконг – в областта на дрийм-попа, инди-рока, джаза, кантонския поп, електро-жанровете и въобще, все в области, които ще са интересни на нашата аудитория – говорим си конкретно за артисти като Линда Чоу, Martsn, MUKZI – едно от имената, с които Хонконг скоро ще се прочуе, по думите на Момчил, Камил Жонг, известна повече с артистичното си име Your Last Disco, и други. Разговорът ни беше записан в подвижното ни радиостудио в Дома на киното на няколко части в седмиците преди извънредното положение.



A тези думи за Хонконг Момчил Михайлов ни написа, докато подготвяхме онлайн версията на предаването:
„Последните дни преди полета ми до България започна серия фестивали, на които не успях да присъствам, но планирам да свиря в Хонконг тази година. С някои изключения, нестихващите протести там не успяха да нарушат ритъма на културните събития, но никой не е очаквал тази пандемия – с такъв мащаб и такива последствия да вкара целия свят в холивудски (почти) хорър филм. Сестра ми трябваше да лети обратно към Хонконг (от София – бел.ред.) още през февруари и преживя кризата с тоалетната хартия и дезинфектантите, която изглежда не пожали никоя страна. Но от разговор с нея отпреди няколко дни, към днешна дата знам, че Хонконг е далеч по-ведро място, хората са свободно по ресторанти и барове, но все още се вземат ограничителни мерки, все още и там се затварят и ограничават бизнеси, все още се откриват нови случаи на Covid-19. Там най-лошото, надяваме се, отмина. Сега на ред сме ние в Европа“. По думите на сестрата на Момчил Михайлов, която от миналата година живее в Хонконг и работи като висш мениджър на IT отдел на голяма компания, цитирани от него, „макар от предишната голяма епидемия (SARS) и поради общото замърсяване на въздуха, хората в Хонконг да имат изградени навици за носене на маски, и там се забелязва видимо опустяване на градската среда – градът, по чиито улици обикновено не можеш да се разминеш, днес трудно може да бъде познат“.



Следва един своеобразен бонус-трак от разговора ни с Момчил Михайлов – запис, който не е излъчван в ефир и съществува само тук – в онлайн версията на „Аларма“. Темите, които обсъждаме, трудно се побират в предаване от 90 минути, което обаче насърчава развиването на нови радиоформати…


Историята, както можете да предположите, е с множество продължения, надяваме се. А след като в момента точно няма как да бъдат организирани фотоизложби, с любезното разрешение на Момчил Михайлов (и по негова собствена идея) ви предлагаме и тази фоторазходка из Хонконг от периода ноември 2019 – януари 2020 г. Селекцията е направена от автора специално за „Аларма“ и уебсайта на програма „Христо Ботев“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03