Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция на плаж – може, на заведение в града – още не

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 16 май Гърция отвори повече от 500 плажа в страната при строги мерки за безопасност, някои от които доста нелогични. Ето как изглеждат някои забрани и заповеди на плажа:

- 4 метра разстояние от чадър до чадър;

- максимум 2 шезлонга на чадър, които са вързани за чадъра, за да не се местят;

- максимум двама възрастни под един чадър, няма ограничение за броя на децата под 18 години, но трябва да са от същото семейство;

- задължително използване на лични кърпи на шезлонгите;

- максимум 40 души на 1000 м2;

- кафе, безалкохолни напитки и пакетирани храни – само на самообслужване;

- заведенията нямат право да продават никакъв алкохол, включително и бира;

- заведенията нямат право да пускат музика;

- забранена е доставката и консумацията на храна отвън;

- забрана за готвене на храна на място;

- маската е строго препоръчителна (но не задължителна) за персонала на заведенията;

- сервитьорите не сервират, а дезинфекцират шезлонги и маси.

Марияна Цакова - сн. личен архивЗа неспазване на мерките плажните заведения са заплашени със солени глоби – за първа глоба за заведението до 2000 м2 – 5.000 € плюс затваряне на заведението за 10 дни, при повторение на нарушението: 7.000-13.000 € плюс 20 дена затваряне на заведението.

За по-големите заведения глобите започват от 7.000 € и стигат до 20 000 €.

По отношение на свободните и общинските плажове дистанцията от 4 метра също е задължителна, макар че хората ползват собствени чадъри. Патрулиращи полицаи налагат глоби – по 150 € на човек за неспазване на дистанцията. Очаквано, хората се струпват на опашки пред плажовете от ранна сутрин и стават скандали за места на плажа.

Градските заведения ще отворят на 25 май, но само с маси отвън. А през уикенда в големите градове на Гърция са наложени стотици глоби на хора, които са се събирали на групички с по питие в ръка.

Марияна Цакова е психолог със своя практика в Атина и Солун. Живее в Гърция от 25 години. Специално за "Аларма" тя разказа:

„Държавата следи за изпълнението на мерките и налага глоби. За първи път може би в Гърция законите се прилагат толкова строго.“

Миналата седмица в гръцките училища се върнаха учениците от 12-и клас, а от 18 май – и всички ученици от горните класове. Сега те са само по 15 души в класната стая, като се разделят на две групи и едните учат само в понеделник, сряда и петък, а другите – във вторник и в четвъртък. Следващата седмица се сменят. Училищните столове и бюфети не работят, междучасията са поетапни за различните класове, има осигурени дезинфектанти за ръце и маски.

Още в средата на март държавата затвори всички храмове и не ги отвори дори на Цветница и Възкресение, с което си навлече немалко укори. От 17 май всички църкви вече са достъпни, но с ограничения от максимум 1 човек на 10 м2 и минимум разстояние от 1 метър и половина. Вече са позволени венчавки и кръщенета, но в храм от 300 м2 могат да бъдат не повече от 30 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00

Редките белодробни заболявания – възможности и предизвикателства

Световният ден на пулмоналната хупертония се отбелязва всяка година на 5 май. Lege Аrtis насочва вниманието на слушателите към редките белодробни заболявания. За предизвикателствата, пред които са изправени пациентите и медицинските специалисти у нас, говорят Наталия Маева , председател на Българското общество на пациенти с белодробна хипертония..

публикувано на 08.05.24 в 14:00
Мила Минева

Младите хора искат идеологически ориентири – това е начинът да знаят как и какво избират

Социолозите ни изследват по това, което им казваме. Често ги обвиняваме, че представят един повърхностен и неверен обществен образ. Оскар Уайлд, от друга страна, е казал: "Само повърхностните хора не вярват на повърхността." Пред прага на поредните избори в "Нашият ден" разговаряме със социолога Мила Минева за ценностните грешки, които..

обновено на 08.05.24 в 12:12
Александър Дунчев

Изсичане на дървета пред домовете. Как могат да реагират гражданите?

В последния брой на рубриката "Темата на деня"  от предаването "Нашият ден" разговорът се фокусира върху сериозна екологична тема, която вълнува обществото — гражданските сигнали за изсичане на дърветата в българските градове и села . Гост в студиото беше Александър Дунчев , известен природозащитник, лесовъд и бивш директор на Изпълнителната..

обновено на 08.05.24 в 10:28

Компенсация за неприето дете в яслена група. Защо пак стигнахме до "Параграф 22"?

Само ден преди крайния срок за подаване на желания за настаняване в детски ясли и градини, много родители се намират в напрегнато очакване. В интервю за предаването "Нашият ден", Габриела Маркова, майка на две деца, споделя своя опит и препятствията, с които се сблъсква в опитите си да намери място за децата си в детските заведения . "При мен..

обновено на 08.05.24 в 09:44