Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо някои хора работят по-добре от къщи

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

Дистанционната работа от къщи се оказа истинска благословия за някои, докато други трудно свикват с подобен режим. Темпераментът и личните качества способстват за лесното справяне с работа от разстояние. Интровертите по-лесно се адаптират към подобна промяна, но това не означава, че други няма да се справят, макар и с малко повече усилия и време за адаптация.

Капаните на прокрастинацията

Прокрастинацията или отлагането датира от зората на цивилизацията. "Приятелю, спри да отлагаш настрана работата и ни позволи да се приберем у дома в прилично време", гласи египетски йероглифен надпис, датиран горе-долу от 1400 пр. Хр. Шест хиляди години по-късно, през 800 пр. Хр. гръцкият поет Хезиод предупреждава "да не отлагаме работата си за утре или другиден, понеже мудният работник не напълва хамбара си, нито пък онзи, който отлага работата си." През 44 пр. Хр. Цицерон заклеймява "бавността и отлагането" като "омразни". 

Как да се справим с един толкова упорит проблем, когато никой от началниците не ни диша буквално във врата, а изисквания като дрескод, пътуване до работа и пристигане навреме са отпаднали?

Психолозите отдавна изследват причините за отлагането. Те препоръчват да работите върху "волевия си мускул" и да потискате импулса да станете от работното място и да се озовете пред хладилника в търсене на нещо за хапване.

Препоръчва се и отлагане на отлагането отложете порива точно сега да влезете в някоя социална мрежа. Обещайте си да го направите после, когато приключите с работата.

Следващия път, когато се изправите пред сложен проблем, разделете го на съставни части, на поредица по-малки, съответно по-решими задачи. При всички положения се изисква търпение и упоритост.

Ясни граници

Проблемът, пред който се изправят повечето работещи у дома, е разграничаването на работния от личния живот. Когато кухненската маса е едновременно работната ви площадка и мястото за ядене, нещата стават трудни.

За да разграничите различните си роли, е добре да почивате на място, различно от работното и ясно да разграничите професионалните от личните ангажименти.

Особено сложно става и когато децата са у дома, а не на училище, но нуждата от ясни граници е важна и незаобиколима за успешната дистанционна работа. Полезен съвет е да не ядете на мястото, където работите, например. Така намалява и вероятността да изядете повече, тъй като вниманието ви е насочено другаде.

Справят ли се интровертите по-добре с дистанционната работа?

Не е задължително. Много хора се оплакват от необходимостта да провеждат групови видеоразговори с колегите си. Те пък дават на екстровертите нужната доза енергия, за да останат мотивирани и в кондиция.

Не бива да ви потиска, ако колегите ви се справят по-добре и не бива да приемате за даденост, че вас не ви бива. Нужна е практика, но само ако имате стратегия – нужно е честно да се наблюдавате, да определите слабите и силните си страни, да локализирате подводните камъни и капани, както и да не губите увереност, че ще се справите.


Източник: BBC, New Yorker

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Милен Георгиев и билките Дяволски нокът (вляво) и Лопен

Дяволският нокът от Африка и един голям наш учен

Тази година наградите „Питагор“ на Министерството на образованието и науката за съществен принос в науката се присъждат за дванадесети път. Един от учените, които се открояват сред призьорите в единадесет категории е носителят на наградата в областта на природните и инженерните науки доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиология при БАН –..

публикувано на 04.06.20 в 17:05
Доц. д-р Спас Ташев и арх. Ивелин Любенов (прави), Румен Василев и Румен Леонидов (седнали)

Възможно ли е Възраждането без масоните

Възраждането ни не е случаен процес. То е следствие от замисъла на множество лица и личности, обединени от националната ни идея, от българското. Резултати от дейността им днес са видими, но не са видими връзките им с авторитетите по онова време в Руската и Османската империя, в западноевропейските държави. Тези невидими контакти ни изглеждат невъзможни,..

публикувано на 03.06.20 в 17:17

Когато героите „проговорят“

Много ни се иска да ги видим оживели, присъстващи във времето ни, осветяващи мрачината на лутанията и терзанията ни със своите мъдри прозрения и напътствия… Изкуството – и особено театърът и киното – е магията, чрез която това може да се случи… Какво обаче се получава, когато героите проговорят? Кога магията се задейства и кога се превръща в бутафория?..

публикувано на 03.06.20 в 10:15

През мерника на обектива

Едно животно можеш да убиеш само веднъж, но можеш да го снимаш много пъти – тази истина води в природата много хора. Те могат да идат в гората, в полето или край водоема понякога без въдица или пушка, но винаги носят фотоапарат. Тази седмица ще се срещнете само с някои от тези хора, за които фотоловът е страст, по-силна от всяка друга. Свои истории..

публикувано на 01.06.20 в 13:16

162 години българско просветно и културно средище в Болград

Толкова се навършват тази година от създаването на прочутата Болградска гимназия „Георги С. Раковски“ в Одеска област, Украйна, където живеят хиляди потомци на някогашните български преселници в Бесарабия. Възпитаниците на престижното училище в момента са 493-ма и броят им нараства, въпреки че като цяло числото на постъпващите в учебните заведения в..

публикувано на 30.05.20 в 13:05