Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Частен случай: Михаела Каменова-Владимирова

Снимка: pxhere.com

Недвижимото имущество винаги е от особен интерес за измамниците, независимо дали става дума за едно престъпно лице или престъпна група. Например само специална проверка по сигнал може да открие фалшив документ. В допълнение към изпробваните във времето схеми измамниците измислят нови начини за улавяне в примката на гражданите. Най-често срещаните измами са, когато измамата и свързана с продажба на жилища, отдадени под наем парцели. Схемата включва подправяне на документите за собственост, договор за продажба, договор за дарение. Друга известна схема за измама на пазара на недвижими имоти е подправяне на съществуващите документи. Има и още – придобиване на имот по давност и набързо дарен, докато нищо неподозиращите собственици все още го обитават.  

Михаела Каменова-Владимирова се обръща към предаването "Законът и Темида" за съдействие и помощ като жертва на имотна измама. Тя обяснява, че притежава имот в местността "Ракитника", законно придобит от държавата, съвестно стопанисван през годините, в който живее със семейството си от 2015 г. и с регистрации по лични карти от 2016 г. 

"На 17.02.2020 г. съседката ми по парцел, ме информира, че някой е сменил катинара ѝ, а на оградата и има закачен банер на брокерска фирма, за продажба на имоти. Когато отишла да провери, кой злоупотребява, се оказало, че всъщност документите са за моят парцел, но на името на Атанас Апостолов, като са качени обяви в интернет по почти всички варненски агенции за продажби, със скица на парцела ми. Миналата 2019 година на 10.09 (входиран в Агенция по вписванията на 11.09), бащата на Атанас Апостолов – Георги Апостолов, първо е придобил имота ми с акт за прите жание по давност, при нотариус Веселин Петров, след което на 26.09. го е дарил на сина си Атанас. Опитвайки се да продаде имота ми, тъй като аз живея в него, Георги Апостолов разбива катинара на съседското място и започва да води брокери и клиенти на огледи, тъй като съседката ми не обитава имота си, не го посещава често." – разказва Михаела Каменова-Владимирова.

Тя подава жалби в Районната прокуратура Варна, с входящ N 2446 от 17.02.2020. Уведомява и икономическа полиция. На следващата неделя Георги Апостолов се е явил на място, с брокер и клиенти отново. Катинарът на съседката бил вече беше сменен от нея и той започнал да се пробва, да го отключи. Веднага извикали полиция, за да даде обяснение пред органите. Пред тях той се е направил, че не е разбрал кой от двата имота е неговият и те са го пуснали.

Михаела Каменова-Владимирова, нейната съседка и с част от другите съседите дават показания за случилото се в 4-то Районно управление  Аспарухово с Вх.N 4420003266/24.02.2020. Отново уведомяват прокуратурата и за тези събития. В последствие със съседката биват извикани в икономическа полиция, за да дадат показанията си по случая и да занесат доказателствен снимков материал, скрийншотове от обявите в интернет. От тогава няма промяна. 

През 2007 година Георги Апостолов е завел гражданско дело с претенции за наследствени земи, намиращи се по продължение на улицата на Михаела Каменова-Владимирова, пресичащи през средата нейните имоти и на съседите – около 20 души. Съответно Апостолов губи делото, на трета инстанция Върховен съд 2010 г. Гражданско дело N 9249/2007. Решението по делото не е било входирано от адвоката на Михаела Каменова-Владимирова в Агенция по вписванията, от което явно се е възползвал Георги Апостолов.

Михаела Каменова-Владимирова възнамерява да заведе дело за обявяване на недействителен акта по давност и дарението. Дори от икономическа полиция са посъветвали, Владимирова, по нейните думи, "да не чака прокуратурата, а да бърза, за да не препродаде Апостолов имота ѝ". 

Какви са механизмите за проверка на документите, с които хората отиват в нотариалната кантора. Как се изяснява собствеността? Това коментира нотариус Веселин Петров от Варна. Чуйте повече в звуковия файл.

Нотариус Камен Каменов, консултант на предаването "Законът и Темида", също коментира казуса на Михаела Каменова-Владимирова като гражданско-правен спор, който може да бъде решен единствено от съда. Чуйте подробности в звуковия файл.

Още едно експертно мнение по казуса на Михаела Каменова-Владимирова изказа консултантът на "Законът и Темида" адвокат Захари Генов. Той коментира изказването на варненския нотариус Веселин Петров, който е издал констативния нотариален акт за обстоятелствена проверка. Чуйте повече в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Уроци по родолюбие с Искрен Красимиров

Ботев ни трябва не като паметник, а като жив пример за нова България ,  казва Искрен Красимиров, преподавател в Нов български университет, автор и режисьор на документални филми за Христо Ботев и за големите герои на България. Сега той пише и книга, озаглавена „Убий Ботев“, която ще оповести малко известни факти за живота на воеводата и..

публикувано на 02.06.20 в 16:32
Константин Тилев и Петър Пунчев

За честта на професията

Константин Тилев и Петър Пунчев споделят участие в рубриката "Главен герой". Те са сред първите водещи на предаването „Нощен Хоризонт“, част от основателите на първото частно радио FM+ и са родени на 2 и на 3 юни. Разговорът тръгва от високите образци на публицистиката, които ни завещава Боев и които звучат актуално и днес; за независимостта, като..

публикувано на 02.06.20 в 13:21
Кристо „Плаващите кейове“

Кристо е мечтата по нещо голямо

"Шекспир ни каза, че целият свят е сцена, Кристо ни показа, че светът е галерия" – писаха световните издания по повод смъртта на Кристо. Той съумя да извади изкуството от музея и да го направи достъпно и вълнуващо, да даде възможност на всеки да го съпреживее изкуство, независимо от социалното си положение, възрастта, статута... Кристо съумяваше да..

публикувано на 02.06.20 в 11:20
Боян Ботйов - правнук на Христо Ботев

Христо Ботев – най-висша духовна мярка и символ на нацията

За мен Христо Ботев, като историческа личност, е съчетание между думи и дела, най-кратко казано. Това сподели  в "Нашият ден" Боян Ботйов, правнук на поета революционер Христо Ботев и председател на фондация "Христо Ботев":  Единство на думи и дела " Човек от плът и кръв, един гений, който оставя на България двадесет и няколко стихотворения, едно..

публикувано на 02.06.20 в 10:09
Христо Ботев, скулптор Васил Гачев Василков

Сто минути за Ботев

За Христо Ботев – без патос и без клишета, по човешки. Хора на перото и на духа, свързани с програма "Христо Ботев", споделят свои мисли и думи за Ботев. Някои от тях дойдоха в студиото на "Аларма" с книга, други – с напечатани листове, а един – дори с преписан на ръка любим Ботев стих. Те разказват и по-неизвестни факти от живота и от творчеството на..

публикувано на 02.06.20 в 09:14