Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметта се пълни

Веселин Боришев
Снимка: личен архив

Веселин Боришев, фоторепортерът на Клуб „Z“ ,се захваща напълно случайно да пълни… паметта и почти на игра създава своя страница във ФБ, която носи името „О, спомняте ли си госпожо!“ Заглавието е подвеждащо и в това е чарът му. Преодолее ли това, любопитният сърфист в онлайн мрежите, попада в историята на прехода, за да проследи метаморфозите на политическия ни живот и участниците в него.
Фотографската памет на Веселин Боришев е огромна и тя ни припомня хора, участвали в събития отпреди 20-30 години. Снимките, които публикува фоторепортерът, са придружени с актуални коментари. „Превърнах се в новинар“ – споделя Веселин и добавя: „Играя пинг-понг с времето и това ми харесва“.

Защо го прави ли? „Защото – казва той – страдам от чувство за вина, че съм допуснал да се случи времето, в което живеем. И защото бих искал да напомня на водещите личности в страната ни, че не бива да забравят миналото си“.

Една от най- често употребяваните думи в момента „ фотошоп“ Боришев коментира така: „Фотошопът е техника във фотографията, която може да замаже нещо, да добави нещо. В последните няколко години ние живеем в тотален фотошоп. Така наричам подмяната, на която сме свидетели и в която искаме или не – участваме.“

Кога един фоторепортер е успешен? „Когато е умен и това е първото условие, второто е да има морал“ – отговаря Веселин Боришев.

А кога трябва да спре да снима питам фотожурналиста, записал в биографията си войната в Ирак и Афганистан, ужаса на Беслан: „Когато се разплаче“ ми отвръща той.

Разговор за журналистиката, за обективността, за края на професията, за безценната памет на фотографията, за книгата която иска да издаде, можете да чуете във звуковия файл, който следва.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54