Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Асенова:

Властта трябва да свикне, че демокрацията означава конкуренция

Вера Асенова
Снимка: личен архив

Младите и техният световен ред в условията на пандемия, протести и неизбежна промяна. Анализаторът Вера Асенова коментира в "Нашият ден" протестите през последните дни, отговорността на гражданите към властта и на властта към гражданите, както и акцията под наслов "Масово пиене на кафе с Делян Пеевски".

"Прочетох за тази акция. Това е доста "нетипична провокация", бих я нарекла, в позитивния смисъл. И това показва още веднъж колко счупен е нормалният начин на водене на диалог между общество и политика – нещо, за което протестите са абсолютно свидетелство. Когато на хората е отказано участие по нормалния начин, когато тяхното участие се пренебрегва, неглижира и не дава никакъв резултат, те стигат до протестни действия, до такива находчиви, креативни акции. Като това да търсим политиците не там, където е тяхното работно място, а в някакви хотели и частни места, където ние знаем всъщност, че се взимат решенията. Тези решения би трябвало да се вземат в парламента, на светло с участието на гражданите. Не ме изненадва, че за акцията е направен точно този избор на място." 

Асенова сравни акцията с Ранобудните студенти, които тогава окупираха академичните зали, университетите. "Виждаме, че младите хора продължават да са непримирими и да търсят своя начин за участие. Но си задавам въпроса защо след толкова години нещата продължават да се решават в нелегитимни от гледна точка на демокрацията места. Това е много сериозен сигнал."

"Вече стана видимо до степен, че вече властта не е в състояние да излезе по телевизията и да каже "Не е така", а да даде своята алтернативна версия на случилото се. Защото това, което видяхме на живо от плажа "Росенец", след това от действията на прокуратурата, говори само за себе си. И за хората е пределно ясно това вътрешно усещане, че не ги уважават, че не са важни. Това ги вбесява, защото би трябвало да живеем в демократична страна, европейска страна, в която гражданинът е важен и участва при вземане на решенията. Тук гражданинът не само не е важен, той е ограбен и обиден, след това наричан с всякакви имена." – категорична е Асенова.

Тя смята, че другата тактика да се потуши критика е да се пришие на някаква опозиционна политическа партия, с която гражданинът, очевидно, няма нищо общо.  

"Четох, че на снощните протести е имало 20 000 души. Няма как всичките тези хора да бъдат организирани. Разбира се, има и мотивирани провокатори, които се възползват, за да покажат, че този протест не е това, което твърди. Прави впечатление, че много от младите хора носят плакати с изобразена следната дилема – "Или аз ще емигрирам, или вие". Емиграцията е нещо абсолютно достъпно за тях и първа удобна алтернатива на това, което се случва тук." 

Според Асенова това, което младите трябва да приемат, което е абсолютно нелицеприятно, е, че може би на властта това изобщо не ѝ звучи като заплаха, а като някакво облекчение. "Ако те си отидат, още по-добре. Още по-малко съпротива ще има. Това усещане, че не си добре дошъл, че се пречкаш със своите граждански демократични искания, е реалност за много от сегашните политици."

"Властта трябва да свикне, че демокрацията означава конкуренция

И това, че някой критикува, не означава непременно да водиш с него война. Може да има начин да се поправиш или да отстъпиш място на някой друг. Това да слезеш от власт не е краят на света" – подчертава Вера Асенова. Тя смята, че не може да се направи прогноза:

"Изходът не е очевиден. Но много ми се иска да се достигне до един извод, някъде в етажите на властта, че не може единствено да се използва. Трябва да бъдеш полезен, трябва да служиш." 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54