Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие из земята на хобитите

7
Петър Бозаджиев
Снимка: личен архив

Поемаме към Земята на хобитите, в която всъщност няма хобити, но е изпълнена с възможности за магически приключения. В това издание на рубриката за пътешествия "География на сетивата", традиционно представяна в предаването "Семейно радио", гостува Петър Бозаджиев.  С него поемаме на пътешествие към далечни и екзотични места, за да се озовем накрая в приказна Нова Зеландия.

Петър работи в компания за маркетингови проучвания, но пътешественическата му биография показва, че се интересува и от друг тип "проучвания". До този момент Петър е посетил 37 държави, а спътник в пътешествията е неговата съпруга. Естествено, голяма част от дестинациите са в Европа, бил е в САЩ и Канада, а през 2016 г. професионалните ангажименти отвеждат него и съпругата му за две години в Сингапур. Това им дава възможност да посят много от държавите в Югоизточна Азия, сред които Виетнам, Лаос, Филипините, Индонезия. 

В разговора си с Ирина Вълчанова Петър Бозаджиев си спомня за Сингапур и затова колко много му е допадал престоят там. Когато идва моментът да се приберат в България, Петър и съпругата му решават да осъществят идеята на техен колега и да си направят двумесечно пътешествие по прибиране. От Сингапур летят до Нова Зеландия, където прекарват 20 дни, пътувайки с кола от Окланд до Уелингтън, посещават Австралия, а сетне се оправят към Токио, Киото и Осака в Япония. Накрая им остава време и за Сеул и Пекин, а пътуването им приключва с транссибирската железница до Москва и самолет до София.

Пътуването в Нова Зеландия обаче остава тяхното най-голямо приключение. Отнема им доста време да го организират, но това не означава, че не им е била нужна и известна доза авантюризъм. Двамата имали добра представа за природата на Нова Зеландия, придобита най-вече от снимки и разкази на други пътешественици, както и от филмите по фентъзи романа "Властелина на пръстените", заснети там, но островната държава нахвърля всички техни очаквания.

В звуковия файл можете да чуете разказ за многобройните впечатления на Петър от това вълшебно място, за красивата и екзотична природа, съчетаваща заливи, фиорди, планини, полета, пустини, но и от приветливостта и гостоприемството на местните хора. Ще научите и за Пирата Джо, сапунения гейзер и още много любопитни истории.

Снимките в галерията са предоставени от Петър Бозаджиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Веселина Вачкова (вляво) и Цвета Николова

Познатите и непознати свети равноапостоли Константин и Елена

Едва ли някой (освен историците, занимаващи се с църковна история) знае, че на 20 май 325 година е открит Първият Никейски събор. Той е важен за православния християнски свят, защото на него се съставя Никейският Символ на вярата, който става основа на познатия ни днес Символ Верую. А причината той, въпреки споровете, да бъде приет, е не кой да е друг,..

публикувано на 21.05.24 в 09:58
Проф. Мария Малинова

За жените... като за майки

За женското здраве разговаряхме с проф. Мария Малинова. По време на Националната конференция за иновациите в акушерството и гинекологията, опитният специалист и преподавател направи обстоен анализ на причините, симптомите и коварните последици от заболяването ендометриоза. И не само – проф. Малинова отправи полезни съвети към дамите от всички..

публикувано на 21.05.24 в 07:50
Христа Иванова

Еврика! Успешните българи: Христа Иванова

Христа учи Квантова физика в СУ "Св. Климент Охридски". Любовта ѝ към физиката е още от най-ранна детска възраст, когато получава подарък книга. Днес Христа мечтае да стане откривател, може би не голям откривател, но да даде нещо поне мъничко на Света, в който живеем. Освен това, тя е сигурна, че иска да се върне в България, където и да отиде да учи с..

публикувано на 20.05.24 в 17:05
проф. Ана Кочева

Къде е българската лингвистична география на европейската научна карта

Създаването на карти и атласи, които проследяват областите на разпространение на различни особености на езиците с техните диалекти, е един от практическите аспекти на лингвистичната география. В България има сериозна традиция и постижения на световно равнище в тази област на езикознанието. Основите на европейската лингвистична география са поставени..

публикувано на 20.05.24 в 15:29
остров Оушън кей

Шест карибски държави – на един дъх

Има два бързи начина да обиколите шест карибски държави – да слушате "Покана за пътуване" или да плавате с круизен кораб между островите. Изпълнителният директор на списание "Наш дом“ Петя Кръстева е от по-късметлиите. Неотдавна тя акостира в Колумбия, Ямайка, Аруба, Панама, Коста Рика и на един безлюден остров. Как да пропусна възможността да я..

публикувано на 19.05.24 в 15:05