Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебютен концерт на квартет „Флаутисимо“

Снимка: Василка Балевска

На 10 ноември в камерна зала „България“ своя първи концерт представиха четири дами, който отдавна мечтаеха да свирят заедно. Идеята се ражда по време на изолацията и дори записват на клип прочутата песен „Тико-тико“, която смятат за своя визитна картичка. Измислят си и име – „Флаутисимо“. Това са Кремена Ачева, Гергана Иванова, Мила Цанкова и Петра Атанасова. За първия си концерт канят Весела Тричкова – арфистката на Софийската филхармония. Националният оркестър свързва всички, но идеята да представят своя програма ги вдъхновява непрекъснато. Вдъхновява и композитора Румен Бояджиев-син, който написва специално за тях пиеса – „Три миниатюри за четири флейти“ – „Спомен“, „Полет на есенни листа“ и „Движение“. Световната ѝ премиера се състоя на този концерт. Подготвяйки програмата търсят различни творби и дори специално изписват някои от тях. Така попадат и на сюитата „Флорис“ за квартет флейти и арфа на Катрин Макмайкъл, и осъществяват българската ѝ премиера. Добавят към програмата и няколко атрактивни и добре познати пиеси като дуета на цветята от „Лакме“ на Делиб, „Серенада“ на Албенис, интермецо от операта „Кармен“ на Бизе. Подготвят и „Летен ден в планината“ от Йожен Боца – едно великолепно произведение с много настроение и възможност да бъдат представени различни флейти. Много ефектни бяха Трио №1 за три флейти от Кулау, и „Песента на птицата“ за три флейти от Бийфтинк. В концерта беше отделено място и соловите интерпретации на Весела Тричкова, която изпълни „Малък валс“ от Хаселманс и „Апунте Бетико“ от Гуера. Разбира се не се размина и без бисове. Освен прочутото „Тико-тико“ те изпълниха и Рагтайма на Джоплин.
В звуковия файл може да чуете какво споделиха изпълнителките.


Снимка: Василка Балевска
Кремена Ачева е солист флейтист на Софийската филхармония от 1994 г. Тя е от Русе и е завършила музикалното училище там, а след това Националната музикална академия в класа на проф. Георги Спасов. Носителка е на различни награди от наши и международни конкурси като конкурса за флейта в Белград и за камерни дуа в Солун. Концертира с Нов симфоничен оркестър, камерен ансамбъл „Софийски солисти“, оркестъра на Класик ФМ, с Камерния оркестър на Осака. За своята активна концертна дейност е носител на наградата „Кристална лира“. Кремена Ачева е преподавател по флейта в НМУ „Любомир Пипков“ в София.

Гергана Иванова също е ученичка на проф. Георги Спасов в Националната музикална академия в София. В момента е докторант там. Изнася концерти като солист и участник в камерни състави на различни фестивални форуми – „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“, „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“, Пазарджик, „Нова българска музика“ и др. Участвала е в майсторски класове на Андраш Адорян, Патрик Галоа, Филип Бернолд и др. Свири с някои от известните български състави – АСО, Симфониета Шумен, камерен ансамбъл AGBU, „Софийска солисти“ и др. Родена е в София.

И Петра Атанасова е студентка на проф. Георги Спасов в НМА „Панчо Владигеров“. Преди това е учила в русенското музикално училище с Красимира Великова. Свири в младежка филхармония „Пионер“ от 2012 г. Преди това е била в състава на Русенската филхармония, а след това солистка на АСО, на Софийската филхармония, „Симфониета“-София, Симфоничен оркестър-Пазарджик. Правила е майсторски класове с Андраш Адорян, Робърт Уин, Патрик Галоа, Натали Шваб-пиколо, и камерна музика с Дейвид Граймс и Грегъри Нютон. Работи като гост-оркестрант на Симфоничния оркестър на БНР, Софийската опера и др.

Мила Цанкова е ученичка на Явор Желев първо в СМУ, а след това и в НБУ. Лауреат е на конкурсите „Концертино Прага“, „Млади виртуози“, „Земята и хората“, „Франц Шуберт“. Участвала е в майсторските класове на Патрик Галоа, Деян Гаврич, Айда Джоунс, Андраш Адорян, Саня Ромич и др. От 2018 г. е в състава на Софийската филхармония.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50