Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският международен литературен фестивал започва днес. На нов ред

7
Тодора Радева, програмен директор на Софийския международен литературен фестивал
Снимка: Марица Колчева

Тази година, както вече знаете, подобно на много големи международни събития и Софийският литературен фестивал (10-13 декември 2020 г.) ще се проведе онлайн. Поканените автори ще се включват пряко от съответния град, страна, континент, където живеят или пребивават в момента. Модераторите ще водят разговорите от София. Събитията ще се предават с превод на живо и възможност за писмени въпроси във фейсбук, а веднага след това ще бъдат качвани в англоезична версия в ютюб-канала на фестивала, бидейки достъпни вече и за международна публика.

Да, признават организаторите, ще ни липсва фестивалният дух, срещите на живо, автографите, тайните поетически четения и всичко, с което сме свикнали от предишните издания в НДК, но пък… кога иначе ние, читателите, бихме имали възможността да се срещнем на живо (пък макар и на екран) и да зададем въпросите си на Салман Рушди, примерно? Също така, пандемията и карантината ни учат и на други неща – това издание на фестивала, както показва практиката и от други фестивали от март насам, ще бъде много по-добре документирано от изданията от предходните години… и срещите с гостуващите автори ще останат достъпни навеки.

В нашето онлайн издание в подвижното студио на „Аларма“ с гост програмния директор на Софийския международен литературен фестивал Тодора Радева говорим за всички тези неща, както и за предизвикателствата, които пандемията отправи към всички организатори на значими културни събития тази година. И за бъдещето също така – онова близко бъдеще, в което пандемията е отминала, но ние сме запазили добрите практики и от нейно време и сме ги комбинирали с традиционните начини на провеждане на събития отпреди март 2020 г.


Големият акцент на първия фестивален ден безспорно е онлайн срещата със Салман Рушди от 20 часа тази вечер, където и нашият екип изпрати своя въпрос, свързан с прототипа на интернет групите за обществена съпротива в романа „Среднощни деца“ (1981) и с описания в същия роман мракобесен период от управлението на Индира Ганди (Извънредното положение от 1975-77 г.), в който можем да привидим и някои заплахи за свободата и демокрацията в Западния свят конкретно през 2020 г. Сред авторите, гости на фестивала, с които ще слушате телефонни интервюта в „Аларма“ тези дни, са Ешкол Нево (Израел), Селя Ахава (Финландия) и старият приятел на предаването Етгар Керет, чийто нов сборник с разкази „Авария на края на галактиката“ излиза до дни.

Софийски международен литературен фестивал – на нов ред, визуална концепция: The Smarts


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Carpe diem – изложба живопис на Георги Щърбев в галерия "Астри"

От Града на седемте тепета до Града на седемте хълма – от Пловдив до Рим и Помпей – един художник грабва мига (Carpe diem*), за да го претвори във вечност и обратното – да превърне вечността в миг.  Георги Щърбев гостува с изложбата си Carpe diem на столичната галерия "Астри“.  Ето какво пише за твореца галеристката Вихра Пешева:  "Той е роден и..

публикувано на 14.05.24 в 15:45

"Двама" на Станислав Памукчиев – от днес в галерия "Арте"

Вгалерия "Арте" от днес е подредена самостоятелната изложба на художника проф. Станислав Памукчиев. Изложбата е озаглавена "Двама" и включва 12 живописни платна и подготвителни рисунки към интерпретираната тема. Интригуващото в случая е, че изложбата "Двама" неочаквана авторефлексия, различно лице на този утвърден в нашето съвременно изкуство..

публикувано на 14.05.24 в 15:22

Фентъзи жанрът се завръща в българското кино с рецепта за магия

Приказното и вълшебното оживяват на големия екран в късометражния филм "Бандата на Банши: Рецепта за магия" . Как фентъзи жанрът се завръща на територията на българското кино и каква е рецептата за магия – разказва Ралица Цветкова в "Нашият ден". Цветкова, която се превъплъщава в ролята на таласъма Вакул, споделя, че самият творчески процес е..

публикувано на 14.05.24 в 09:35

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57