Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

Снимка: ebu.ch

На 20 декември тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия – Специалният Коледен ден на Еврорадио, се провежда за 26-и път. Първата серия великолепни коледни концерти беше излъчена на живо през 1995 г. През 2020 – както всяка година, програма „Христо Ботев“ на БНР ще предложи на българските слушатели уникалната възможност да станат част от неизменната, добре известна традиция: в последната неделя преди светлия християнски празник около дузина страни-членки на EBU предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е огромен – от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни творби. Ключов момент в Специалния ден е това, че концертите се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студия на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, случва се дори да пеят заедно с изпълнителите.

Тази година организацията на Специалния Коледен ден бе доста по-трудна по понятни причини, но въпреки това участват 14 радиостанции: от Великобритания, Дания, Канада, Исландия, Финландия, Испания, Естония, Унгария, Словения, Швеция, Латвия и Германия (с 3 представители – Баварското радио с концерт от Мюнхен, WDR с концерт от Кьолн и Deutschlandradio Kultur от Берлин с органов концерт от Баховата катедрала в Арнщад). Концертите ще се излъчват директно в повече от 20 европейски държави, както и в Австралия, Нова Зеландия, Канада и САЩ.

11.00 – 12.00 Коледен ден с Милен Панайотов
На 20 декември програма „Христо Ботев“ ще се включи в Коледния ден точно в 11.00 часа, за да излъчим заедно с всички страни-членки на Еврорадио концерта от Лондон с участието на солисти, хор BBC Singers и Концертния оркестър на БиБиСи, дирижирани от Боб Чилкот.

В 12.20 Коледният ден ще продължи със Светлана Димитрова и концерт от Копенхаген. Вокалният ансамбъл „Театърът на гласовете“ и неговият знаменит диригент – англичанинът Пол Хилиър, ще представят коледни мотети от XVI и XVII век.

14.00 – 16.00 Коледен ден с Даниела Найденова
Първото включване в неделния следобед е от концертната зала „Харпа“ в столицата на Исландия – Рейкявик. Програмата на Камерния оркестър на Рейкявик включва италиански барокови творби, свързани с Коледа от Перголези, Локатели, Вивалди и Верачини.

Следва Хелзинки – финландският концерт винаги започва точно в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще звучи разнообразен коледен музикален коктейл със заглавие „Звездата на чудото“. Солистката Мария Улипаа е популярна актриса и певица, звезда на мюзикъла във Финландия

19.00 – 22.00 Коледен ден с Аделина Александрова
Точно в 19.00 започва концертът, предложен от Словенското национално радио. Словенският филхармоничен хор с диригент Мартина Батич ще изпълни литургични песнопения от Валентин Силвестров, Цезар Кюи, Георгий Свиридов и Павел Чесноков.

В 20.00 включваме директно Стокхолм, където прочутият шведски тромбонист Нилс Ландгрен и негови приятели ще представят впечатляващи версии на популярни коледни песни, създадени в Европа и САЩ в последните два века.

В 21.04 започва концертът от църквата Света Троица в Кьолн, където солисти, вокалният ансамбъл Rheinische Kantorei и камерният оркестър Das Kleine Konzert, дирижирани от Херман Макс, ще представят коледни кантати от Георг Филип Телеман

Коледният ден на вълните на програма „Христо Ботев“ ще завърши в 22.00 часа, но най-хубавите концерти, които няма да прозвучат на живо на 20 декември, ще бъдат излъчени в Музикалните вечери на 24 и 27 декември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

"Любовен еликсир", опера в две действия от Гаетано Доницети

Музика: Гаетано Доницети Либрето: Фаличе Романи, който преправя вече готов текст, създаден година по-рано от Скриб за Даниел Обер. Представена за първи път : 12 май 1832 г., Милано в театър "Канобиана". Българска премиера : 28 декември 1934 г., София. Действащи лица: • Неморино – тенор • Адина – сопран • Джанетта – сопран • Белкоре – баритон •..

публикувано на 30.05.24 в 10:14