Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеите. Коледна ретроспектива...

Отиващата си година не беше никак ласкава. Ограниченията, които се наложи да приемем заради Ковид пандемията, се отразиха неблагоприятно и на личния и на социалния ни живот. Много възможности бяха пропуснати, много дейности изоставени...
Как българските музеи успяваха да изпълняват своята мисия в това сложно време ?! По телефона се свързахме  с някои от тях, за да разберем кои са били успешните инициативи и кои проекти се отлагат за следващата 2021 година.

Петър КалчевВ началото на този своеобразен музеен маратон е разговора с Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора.
„Старозагорският музей притежава най-голямата праисторическа колекция в Европа, много богата колекция от антично стъкло и античен бронз, ценна нумизматична сбирка, голямо количество тракийски колесници. Интерес представляват и неговите обекти:
• Музей „Неолитни жилища“ – в западната част на Стара Загора се намира праисторическа селищна могила. Тя е с височина 8.5 м. и има диаметър при основата си 90 м.
• Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ е уникално култово място в центъра на Стара Загора, почитано като свещено през различни исторически епохи.
• Античен форумен комплекс на античния град обхваща около 7 дка. Той включва Западната порта на Августа Траяна; части от двете крепостни стени; каменен площад; южната фасада и останки от градските терми (бани); главната антична улица (decumanus maximus).
• В къщата музей „Градски бит ХІХ век“ са показани домашна уредба и образци от градско облекло от края на ХІХ до средата на ХХ в. В обзаведените гостни стаи, всекидневна, салон и спалня традиционните местни предмети съжителстват с модерни за времето си европейски и руски образци.
• Възстановка на Хилендарския метох  в двора на църквата „Свети Димитър“, направена през 1979 г. В него е създадено първото местно килийно училище“

Христина Манова (в средата) пред сградата на ИМ-Разлог
За ИМ-Разлог разказва Христина Манова, директор на музея.
„Музейното дело в Разлог води началото си от 1954 г. Историческият музей в град Разлог е уреден в родния дом на Никола Парапунов и отваря врати на 2 юли 1957 г. като къща-музей „Никола Парапунов“. Музеят е част от поредица възрожденски къщи, които са обявени за паметници на архитектурата. Ценни са колекциите от оръжие и старопечатни книги, традиционно местно облекло и произведения на местни майстори занаятчии.
В последните дни на 2020 г. Министерство на културата одобри новия проект на музея – ,,Каталог с шевици от Разлог“, който ще се изпълнява до юни 2021 г. Това е четвъртият одобрен проект на музея за тази година. Само преди броени дни излезе от печат сборникът ,,Известия на Исторически музей, т. I“.

Важните моменти от дейността на ИМ-Балчик представи неговият директор – Радостина Енчева:Радостина Енчева

„Историческият музей в Балчик свързва своята история с дейността на чеха Карел Шкорпил, който още през далечната 1907 г. започва своите първи разкопки в града.

Музеят притежава най-голямата група движими паметници, свързани с култа към Великата богиня-майка на траките Кибела, откривани на едно място – по време на разкопките на единствения античен храм, открит в източната част на Балканския полуостров. Той е най-добре запазеният елинистичен храм в България и единствен в света толкова добре съхранен, посветен на богинята.“

ИМ-Перущица
Доц. д-р Веселина ВачковаЗа осъществените проекти и за идеите, с които посрещат новата 2021 година в ИМ-Перущица, разказва доц. д-р Веселина Вачкова.

„В древността селището, чийто наследник е Перущица, е обхващало обширна територия, а градският живот е бил толкова развит, че дори и в епохата на Османската власт е било наричано Кючук Стамбул (Малкият Истанбул). Свидетелства от блясъка на този градски живот могат да се видят до днес в Музея и околностите му. Първите заселници в района са траките. Останки от тяхно селище, датиращо още от каменната ера (ок. 7000 г. р. Хр.), са разкрити около карстовия извор Пастуша. В същия район има 29 тракийски могили.
Обекти на ИМ-Перущица са храма на героизма от Априлската епопея от 1876-а „Св. арх. Михаил“, възрожденското училище „Св. св. Кирил и Методий“ (Дановото училище), раннохристиянската Червена църква и самата музейна сграда.

Мисията на Музея е да извади от забравата стари поселища, емблематични тракийски могили и знаменателни храмове още от първите християнски векове“

ИМ-Клисура
Стоян ИвановВ края на музейния маратон е разговора със Стоян Иванов, директор на ИМ-Клисура.

Градският исторически музей в Клисура е създаден изцяло от дарения на клисурци и е открит на 2 май 1926 г., по повод 50-годишнината от Априлското въстание.

В постоянната експозиция могат да се видят прочутите черешови топчета, с които клисурци са защитавали града през 1876 г. и камбаната, с която е обявено въстанието.

Музеят притежава богата колекция от творби на Златьо Бояджиев, Христо Станчев, Димитър Киров, Йоан Левиев, Димитър Казаков-Нерон, Здравко Захариев, Дечко Тодоров и др. Павурджиева къща, Козиинарова къща и Червенакова къща са другите интересни обекти.


С пожелания за здраве, успехи и повече късмет през новата 2021 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03