Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хумористична рубрика „Рязко“:

Класовото разделение в днешна България

Добро утро. Преди всичко трябва с тъга да признаем, че единственото ясно и категорично твърдение във връзка с описанието и класифицирането на човешкото общество е, че то не подлежи на ясно и категорично описание и класифициране. Мен лично най ме боли от иначе атрактивната теория, че войните в Европа са се водили между винопийците и биропийците. А къде остават ракиджиите, тоест Балканите с нашите многобройни войни? А къде остават водкаджиите, сиреч Русия и Полша, които също имат богат военен опит? Съответните учени мълчат.

Но да се съсредоточим върху класовата структура на обществото. Най-модерната теория, която поне на мен ми е известна, е на професор Савидж за седемте социални класи на 21 век – елит, солидна средна класа, техническа средна класа, нови заможни работници, традиционна работническа класа, начинаещи работници в сферата на услугите и прекариат. Можем ли да опишем по този модерен начин българското общество? Опитаме ли ще се спънем! Например къде да сложим огромната маса хора, слагащи кисело зеле? Елит ли са, щом практикуват това изкуство? Хайде сега, зеле и елит! Солидна средна класа ли са те, щом имат пари за зеле, сол и хрян? Звучи несериозно. Техническа средна класа ли са, щом са се посветили на занимание, изискващо знания, майсторлък и опит? Надали.

Ами многочислените българи, харесващи чалга? На дъното ли са те, сред прекариата? Доста от тях обаче са заможни, значи гравитират към елита, но пък какъв елит с чалга.

Ще каже някой – хайде сега кисело зеле или чалга, тук става дума за друго! Добре, но милиони хора у нас слушат чалга и/или слагат зеле. Ако ги махнем от разсъжденията ни, какво остава? Ще ви кажа – остава единственият категорично ясен елемент в класовата структура на българското общество.

Лорд Евгени Минчев. Не е ясно за какви заслуги към короната е получил благородническата титла, но човекът си има съответния документ. Освен това пише стихове, композира и пее песни. Освен това очевидно е материално обезпечен. Типичен елит според класификацията на професор Савидж. Ето гръбнакът, около който може да бъде изградена класовата структура на българското общество. Как даден нашенец се съотнася спрямо родния лорд определя неговото място в социалната ни йерархия.

Сега, след като методологията вече е ясна, удовлетворен се оттеглям, като ви пожелавам приятен ден.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03