Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателства в музея

7
Националния политехнически музей
Снимка: архив на НПТМ

За значението и ролята на музея за съхраняването и популяризирането на културни ценности, свързани с развитието на българската и световната наука и техника, в предаването гостува д-р Екатерина Цекова, директор на Националния политехнически музей в София. 

Експонат в експозицията на НПТММузеят е създаден на 13 май 1957 година и първоначално е част от структурата на Българската академия на науките. За първоначалното сформиране на колекциите помагат научно-техническите съюзи, а музеят ползва работни помещения и зали в Дома на техниката.

В неговата постоянна експозиция са показани множество интересни и уникални експонати. Сред тях са първият български калкулатор „Елка 6521“, създаден през 1965 г., с възможност да „намери корен квадратен“ – за първи път в света с такава функция. Красиви оригинални ретро автомобили, а също и една от най-старите работещи перални, както и най-старата работеща телефонна централа „Сименс“, предмети от царската колекция и много други...

Едва в края на 1992 година музеят се сдобива със своя самостоятелна сграда. И това е бившият музей на Георги Димитров. А в дворното пространство, което също се използва за музейни инициативи, са разположени две къщи-близнаци, в които са живели като добри съседи Георги Димитров и Петър Дънов. От 1968 година Националният политехнически музей е със статут на национална музейна институция. Той е и част от мрежата на 100-те национални туристически обекта.

Д-р Екатерина Цекова (снимка: Божидар Любенов)
Д-р Екатерина Цекова е завършила първия випуск на Националната гимназия за древни езици и култури, както и специалностите „Философия“, „Теория и история на културата“, „Английски език“ и „Ораторско майсторство“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Тя започва своята професионална кариера в сферата на музейното дело през 1987 година, като екскурзовод и уредник в Националния исторически музей. По-късно оглавява Републиканския научно-методически център по музеезнание. Защитава докторска степен в областта на изобразителните изкуства и творческата комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“ и повече от 20 години преподава музейна комуникация и музейно образование във Философския и в Историческия факултет на университета. В процеса на своята работа е получила множество квалификации в областта на управление на културата, ръководила е обучителни практики за музейната колегия, участвала е в интердисциплинарни проекти с национален и международен характер. Има повече от 150 публикации и монография „Музейна комуникация и музейно образование“.

От 2004 година д-р Екатерина Цекова е директор на Националния политехнически музей. За своята активна дейност е наградена и с отличието  на Министерството на културата – „Златен век“.

Това е единственият технически музей в България, подчерта тя, който чрез своите експонати и колекции показва и проследява и научното развитие на техниката и технологиите по днешните български територии. Имаме си и медийно издание за деца – вестник „Технитарче“.

„Най-голямото музейно предизвикателство са колекциите на НПТМ и възможността да ги притежаваме и показваме на нашата публика“, споделя д-р Цекова. С всяка година колекциите се увеличават. Разпределени са в няколко тематични области: измерване на времето; механизми и двигатели (водни, парни, вятърни, бензинови и електрически); транспортни средства; телеграф; телефон; радио; телевизионна техника; музикални инструменти и механизми; минно дело и металургия; производства от леката промишленост – стъкло, розово масло, захарни и спиртни изделия; битова техника; машини, свързани с различни занаяти/професии: шевни, пишещи, сметачни, обработващи различни материали; изчислителна техника; химични, геодезични и астрономични уреди; фото- и кинотехника и др.

С какво още Националният политехнически музей е привлекателен за посетителите – за това разказва д-р Екатерина Цекова в звуковия файл.

Снимките в галерията са предоставени от НПТМ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03