Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият живот на бусинската керамика

И създаде Господ Бог човека от земната пръст, и вдъхна в лицето му дихание за живот; и човекът стана жива душа.

Това казва седмият стих от втора глава на Книга Битие. Според една много подобна африканска легенда за сътворението божеството-създател седнало на една скала над реката и започнало от глина да извайва човеците, сетне ги пускало по течението. 

Музей на бусинската керамика

В село Бусинци близо до Трън има река и има глина, а керамиката, която се е правела в него, е прочута с майсторството и шарките си. Днес тя може да бъде видяна в местния музей и все още има хора, които тръгват към Бусинци, за да се срещнат с миналото и с глината. Селото обаче е обезлюдено, а природата наоколо си възвръща териториите, плъзвайки в дворовете на старите кирпичени къщи, във всяка една от които, казват местните, едно време е имало по няколко грънчарски колела. 

художникът керамик Захари Иванов

Бусинската грънчарска школа е добре известна сред художниците керамици, но и не само сред тях. Стефка Бонева, чийто род е от Бусинци, заедно със съпруга си Александър Дуцов, от две години опитва да възроди моделите грънци, които са се правели в селото, и така да върне към живот не само грънчарския занаят, а и изобщо Бусинци. 

пещта на Петър Гигов

В тази нелека и амбициозна задача на помощ идва художникът керамик Захари Иванов, който за известно време живее в селото, за да изучава майсторлъка и моделите на местните грънчари.

сем. Стефка Бонева и Александър Дуцов

Усилията на Стефка, Александър и Захари вече дават своя плод, самата Стефка се учи да точи глина под вещите напътствия на майстора керамик, а класическите модели на бусинската керамика, вече не са само музейни експонати, покрити с патината на времето. Да се възроди селото и в него да се завърнат хората е само въпрос на време.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимки – Зорница Гъркова и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17

Четене с разбиране като игра

Платформата "Книговище" връчи годишните си награди от Априлското състезание по четене с разбиране. В него взеха участие десетки деца от цялата страна. Искра Джанабетска, една от създателките на "Книговище", говори в "Какво се случва" за положителните практики, които насърчават децата да четат. "Когато започнахме "Книговище" заехме един работещ..

публикувано на 23.05.24 в 08:14

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00