Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години „Тревненска школа“

Националната гимназия за приложни изкуства организира Ден на отворените врати в следобедните часове на 4 юни

4
Тревненска школа
Снимка: архив на Орфей Миндов

С изложби, тържествено шествие и концерти Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ отпразнува своя 100-годишен юбилей.

„Тревненска школа“ е единственото училище в България, което съхранява и развива традициите на старите възрожденски школи, които започват да се появяват по българските земи през XVII и XVIII век. Училището е създадено с царската благословия на Цар Борис III, който купува и дарява земята за новата иконописна, дърворезбарска и градостроителна школа. Училището е създадено през 1920 година по подобие на „Баухаус“ в Германия. Целта е да възроди и развие традицията на старите майстори. В училището днес се изучават три специалности „Художествена дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“.

Орфей Миндов
Как отпразнува своята 100-годишнина Националната гимназия за приложни изкуства, как минава един учебен ден в „Тревненска школа“ и защо в училището не бие звънец, разказва директорът на училището Орфей Миндов. 

Чуйте интервюто в звуковия файл.


Тревненска школа
За празника, за училището и неговото всекидневие, за изборите, конкурсите и подготовката – разговар с ученици от специалностите „Интериорен дизайн“ и „Дърворезба“. Пред микрофона на Ани Маринова застават Надежда Кацаркова, Симеон Лазаров, Никола и Грегъри, ученици в НГПИ „Тревненска школа“, които чистосърдечно си признаха, че обичат да работят в ателиетата и работилниците на училището дълго след като часовете са приключили.
 
Чуйте интервютата в звуковия файл.


Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ организира Ден на отворените врати. Той ще се проведе в следобедните часове на 4 юни, 2021 година. На първия етаж в голямата работилница на училището ще бъдат изложени дипломните творби на завършващите ученици. А на 7 юни в НГПИ „Тревненска школа“ ще се проведат и самите дипломни защити, които също са отворени за всички желаещи. Ще можете да се запознаете с презентациите, концепциите и с творческия процес на дипломантите.



Снимките са предоставени от Орфей Миндов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътища към устойчивостта

"Пътища към устойчивостта" е изследване на Атанаска Станчева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН с подзаглавие "Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна преда през призмата на две природозащитни движение в България". Един от важните за "Изгрев" и за мен аспекти на изследването на д-р..

публикувано на 06.05.24 в 09:15
Музеят на килима в Баку отвън

Чипровски мотиви в Музея на килима в Баку

Няма начин да сбъркате Музея на килима в Баку, дори да не подозирате за съществуването му. Просто австрийският архитект Франц Янц, който печели конкурса за построяването му, го проектира във формата на навит на руло килим. Отбих се там случайно, а после в телефона си надиплих повече от 100 снимки! Някои с доста чипровски мотиви. Оказва се, че също..

публикувано на 06.05.24 в 08:38

Кремена Сьодерстрьом – българката, която преобразява едно проблемно училище в Швеция

Срещаме се в София ден преди годишното събитие "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час", в което е поканена като лектор. Историята на личния ѝ път в образователната система е вълнуващ разказ за амбиция, смирение, упорит труд, осъзнати цели, кураж, последователност и огромна любов към хората. Завършила е лингвистика и журналистика в..

публикувано на 05.05.24 в 10:12

Битка за всяка българска дума

"Какво е да не разбираш езика на училището?" – под този надслов основното училище "Христо Ботев" в свиленградското село Левка организира кръгла маса с участието на представители на Регионалното управление на образованието, Хасково и на катедра "Български език като чужд" на Софийския университет. Въпросът може да се тълкува по различен начин..

публикувано на 04.05.24 в 08:09
проф. Илза Пъжева

Защо определени биологично активни вещества са токсични за човешкия организъм?

Илза Пъжева е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българската академия на науките, където ръководи секция "QSAR и молекулно моделиране " . Тя е доктор на биологическите науки и член-кореспондент на БАН. Била е стипендиант на германската фондация " Александър фон Хумболт " и председател на Хумболтовия съюз в..

публикувано на 02.05.24 в 17:00