Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шърли Верет: Доброто познаване на гласа – ето тайната на големите в театъра

Снимка: shirleyverrett.com

„Шърли Верет като Кармен – това е самото съвършенство!“, отбелязват в американския печат ден след триумфалния дебют в МЕТ през 1968. Кармен наистина остава едно от най-впечатляващите преобразявания на Шърли Верет в десетилетната ѝ бляскава кариера. Дръзка, горда, изпълнена със страст и решимост да преодолява всякакви препятствия… Тъкмо каквато е Шърли Верет и в живота!

Великолепно съчетание на изумителен талант с невероятен характер.


Критиците определят Верет като еталон за Вердиева певица. Това обаче никак не я главозамайва. Гради кариерата си с ум и търпение. Крачка по крачка се приближава до най-големите в съвременния оперен театър. Колкото до гласа, гласът на Шърли Верет наистина е необикновен! Могъщ, сякаш необятен, при това с характерния звънлив тембър и най-вече ярко индивидуализиран. Започва кариерата си в края на 50-те като мецосопрано. Липсата на проблеми във високия регистър ѝ гарантира успех и в сопрановия репертоар 10-ина години по-късно. Така в продължение на повече от две десетилетия Шърли Верет изкусно вае на сцената своите роли в двата вида репертоар. Обявяват я за феномен, супер звезда … „Думи, които не зная какво означават, но за които всички копнеят“, признава певицата. „Премиерата на „Троянците“ от Берлиоз в МЕТ бе важна спирка в кариерата ми. От този миг усетих уважение, с което никога преди това не са ме удостоявали. Струваше ми се, че сънувам…“, не крие радостта от успеха Шърли Верет в автобиографичната книга „Никога не съм била сама“.

На 31 май преди 90 години е родена знаменитата американска певица. Повод да си припомним на 19 юни от 20 часа някои от знаковите ѝ роли в опери на Верди, Бизе, Доницети, Белини.


Снимки: shirleyverrett.com, Wikimedia



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2024 г.

16 май Свири Симфоничният оркестър на Шведското радио с диригент Даниел Хардинг. 3.00 часа – Антонин Дворжак (1841-1904), симфонична поема "Пладнешката вещица", оп. 108. 3.17 часа – Бела Барток (1881-1945), Концерт за цигулка № 1, Sz.36. Солист: Вероника Еберле (цигулка). 3.42 часа – Никола Матеис (ок.1675-1737), "Фантазия Алия". Изпълнява Вероника..

публикувано на 15.05.24 в 15:05

Дължа всичко на вас!

Една от легендите на съвремието ни – уелската певица Шърли Беси, е на фокус в поредното издание на предаването "Музикална мрежа“. Представяме я с албума I Owe It All to You ("Дължа всичко на вас") от 2020 година, с който Дамата Командир на Ордена на Британската империя – Шърли Беси, отбелязва 70 години на сцената и изобщо в шоубизнеса...

публикувано на 15.05.24 в 10:30

Старозагорската опера кани ценителите на жанра на нова вълнуваща премиера – "Норма" от Белини

Специален гост на "Неделен следобед" отново е режисьорът Огнян Драганов. Поканих го във връзка с предстоящата премиера на Държавна опера Стара Загора – "Норма" от Винченцо Белини, която ще бъде представена на 16 и 17 май. "Норма" в Стара Загора не е правена от около четвърт век… Огнян Драганов: Четвърт век. През 2000 г. е последната нова..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно..

публикувано на 14.05.24 в 08:10