Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 425

Науката на изкуството или драмата на комедията

Иван Панев и Емил Янев (от ляво надясно)
Снимка: Калина Станева

В епизод 425 „Трамвай по желание“ среща своята публика с актьора Иван Панев, една от актуалните звезди на Сатиричния театър „Алеко Константинов“.

Роден и отрасъл в Стара Загора, Иван застава на решаващ житейски кръстопът малко преди да влезе в казармата. От една страна, е увлечен по философията, голямата му страст са физиката и астрономията, а удоволствие му носят сценичните изяви. Решението е взето и момчето поема към физиката, но, пристигайки за кандидатстудентски изпити в София, се изкушава да експериментира на кой кръг ще го скъсат на приемните изпити във ВИТИЗ. Оказва се, че талантът за сцената е повече от очакваното и кандидатът е приет при шанс 1:125 спрямо останалите участници в прослушванията. Така Иван Панев попада в класа на Мастъра Стефан Данаилов и това предопределя целия му живот.

Нататък обратите в кариерата го съпътстват неотклонно. След тригодишна актьорска проба в Димитровградския драматичен театър, експериментаторът прави рязък завой и се озовава по обява на сцената на ДМТ “Ст. Македонски“, където изкарва цели 18 години и описва професионалната си певческа кариера като тежък физически труд.

Успоредно с това, актьорът използва всяка възможност за участия в киното и телевизията, като особено паметни остават участията му в сериалите „Хайка за вълци“ и „Домашен арест“. В крайна сметка привличането на класическия театър надделява и в последните години Иван Панев е сред най-ярките звезди на Сатиричния театър.

Зад тази фактология обаче стои необикновена личност, с оригинали възгледи и разсъждения върху изкуството, науката и живота. В това ще ви убеди епизод 425, озаглавен от самия него „Науката на изкуството или драмата на комедията“.

Чуйте предаването от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41

Нов превод на Шекспировата пиеса "Венецианският търговец"

Излезе нов превод на "Венецианският търговец" от проф. Александър Шурбанов. Луксозният том на пиесата на Уилям Шекспир вече е по книжарниците. Преводът е направен специално за постановката на режисьора Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата е след броени дни. "Венецианският търговец" е пиеса-приказка, създадена както от..

публикувано на 10.05.24 в 16:35

Голямата диктовка в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Малко преди Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий поглеждаме към храма на книгата и свеждаме глава пред паметника на двамата просветители. Програма "Христо Ботев" излъчи извънредно студио от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Освен патронен празник на Националната библиотека, 11 май е и професионален празник на българските..

публикувано на 10.05.24 в 15:00