Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КАКЕ? на гости на „Аларма“

Мартиан Табаков, Мартин Пенев и Андрю Андерсън на сутрешно заседание на борда на директорите на КАКЕ?
Снимка: Стефан Прохоров

На първо място нека кажем, че КАКЕ? не правят асансьорна музика. И поради това спечелиха именно конкурса Music Elevator, a не някой друг конкурс (Elevator Music, например, ако има такъв). КАКЕ? спадат към семейството на белките, плюшените розови слонове, дървените кончета-люлки и автентичния пънк (подчертавам, не класическия, а автентичния – този, който хем не се прави на нещо друго, хем не се задържа много-много в канона). Срещнахме се в ранни зори и почти се удавихме заедно в Сухата река, сред която „Белка – студио за звук и форма“ стои като един своеобразен Ноев ковчег за оригинални форми (и звуци) на живот (в изкуството и извън него). Песните, които ще чуете, вплетени в разговора ни, са изсвирени и записани в 9 сутринта (7 в Манчестър) специално за слушателите на „Аларма“. А в раздумката ни освен трима от най-важните членове на КАКЕ? (Мартиан Табаков, Мартин Пенев и Андрю Андерсън) участва и Стефан Прохоров, театрален режисьор, мениджър с нюх, който умее да си прави сметката, кинопреводач, винопоет, иконом на Вила „Парпур“ и вестител на групата в смисъла, по който Иван Новак е вестител на „Лайбах“. Преди да ви оставим да слушате на спокойствие, ето няколко цитата от Мартиан, Андрю и Мартин, за да не пристъпите в Сухата река неподготвени:

„Ние имаме няколко главни теми в музиката си. Едната е за добросъседството, а другата е за смъртта. Като „добросъседство“, разбира се, е в кавички, а смърт – не.“ – Мартиан Табаков

„Приятелите ми знаят, че винаги съм в тъпи групи. Затова разбират как е…“ – Андрю Андерсън

„Когато едно дете си играе с пластилин, прави изложба. Когато си играе с барабанче, прави концерт“ – Мартин Пенев

Можете да слушате КАКЕ? на живо довечера (събота, 9 октомври), когато в София Лайв клуб ще се проведе концертът на победителите в конкурса на Music Elevator: Концерти.БГ – една изключителна инициатива, в която „Аларма“ също участва (този път – журирайки) и за чиито следващи издания също гласуваме и с двете ръце.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бомбино (в средата) с Джакраве Юба Диа (бас) и Кори Уилхелм (барабани) на първото им гостуване в България (ноември, 2023 г.)

Омара "Бомбино" Моктар с два камерни концерта в София

След фурора си на голяма клубна сцена у нас в началото на миналия ноември Бомбино реши да повтори и потрети с два концерта във формат "limited edition"за по 180 човека всеки – на 22 май, сряда , и на следващия ден – 23 май, четвъртък, в зала "Сингълс" на НДК (вход А4). Поканата, както и миналия път, идва от платформата "Афровизия" и..

публикувано на 16.05.24 в 21:36

"Бенджамин Бътън" на сцената на Областния музикален театър Линц

През 1860 година в Балтимор се ражда Бенджамин Бътън, но не като малко, сладко бебе, а като брадясал старец. Съдбата му е предначертана: той ще изживее живота си в обратен ход и от ден на ден ще става… все по-млад. Когато на 50-годишна възраст Бътън се запознава с почти 30 години по-младата от него Хилдегарде, главният герой трябва всичко да заложи..

публикувано на 16.05.24 в 18:21

Програмата на еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2024 г.

16 май Свири Симфоничният оркестър на Шведското радио с диригент Даниел Хардинг. 3.00 часа – Антонин Дворжак (1841-1904), симфонична поема "Пладнешката вещица", оп. 108. 3.17 часа – Бела Барток (1881-1945), Концерт за цигулка № 1, Sz.36. Солист: Вероника Еберле (цигулка). 3.42 часа – Никола Матеис (ок.1675-1737), "Фантазия Алия". Изпълнява Вероника..

публикувано на 15.05.24 в 15:05

Дължа всичко на вас!

Една от легендите на съвремието ни – уелската певица Шърли Беси, е на фокус в поредното издание на предаването "Музикална мрежа“. Представяме я с албума I Owe It All to You ("Дължа всичко на вас") от 2020 година, с който Дамата Командир на Ордена на Британската империя – Шърли Беси, отбелязва 70 години на сцената и изобщо в шоубизнеса...

публикувано на 15.05.24 в 10:30

Старозагорската опера кани ценителите на жанра на нова вълнуваща премиера – "Норма" от Белини

Специален гост на "Неделен следобед" отново е режисьорът Огнян Драганов. Поканих го във връзка с предстоящата премиера на Държавна опера Стара Загора – "Норма" от Винченцо Белини, която ще бъде представена на 16 и 17 май. Огнян Драганов:   "Норма" действително е заглавие, което всеки един театър трябва да възстановява от време на време, защото..

публикувано на 15.05.24 в 08:10