Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Марковски, забравеният новатор

Георги Марковски
Снимка: natfiz.bg

Има имена в българската културна и в частност литературна история, които за времето си са будели остри полемики, но днес са забравени, потулени, скрити. Скрити не нарочно, скрити заради късата ни памет. Такова име е роденият в с. Василовци, Ломско, писател Георги Марковски (1941-1999) – един от най-стойностните експериментатори и търсачи в българската словесност през втората половина на ХХ век. 

Според проф. Симеон Янев той е може би първият постмодернист в българското писане и това личи, между другото, в двата негови ключови романа: „Хитър Петър“ и „Разказвачът и Смъртта“. 

Други го причисляват към магическия реализъм, но – така или иначе – Георги Марковски, чиито произведения са били чакани и посрещани с нетърпение и с остри критически пера, днес е почти непознат, включително за изкушените от българската литература. 

Наскоро в НАТФИЗ проф. Светлана Стойчева организира конференция по случай 80-годишнината от рождението му, където излязоха с доклади водещи български литературни изследователи, подчертавайки наистина новаторското дело на писателя. 

Това негово новаторско дело е тема на предаването „Премълчаната история“, в което разкриваме достиженията на българската литературно-интелектуална мисъл в лицето на Георги Марковски заедно с проф. Светлана Стойчева, доц. Морис Фадел и младият литературовед Стоян Петков.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – НАТФИЗ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19