Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 1-7 ноември

Васил Симитчиев крие лицето си със своето лице, 2002
Снимка: Аке Хедстрьом

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 1 до 7 ноември. Това са някои от акцентите в предаването от 7 ноември:

Първата българска жена режисьор Бинка Желязкова, класик на българското кино и един от редките и силни женски киногласове в световен мащаб в средата на ХХ в., ще бъде почетена със специална програма на 62-рото издание на Международния кинофестивал в Солун (4-14.11.2021). Всички филми ще могат да се видят както в киносалоните, така и онлайн. На място в Солун прожекциите ще представи киноведът д-р Росен Спасов, филмов експерт в БНФ.

Художничката Невена Екимова изследва в проекта си „неСметни богатства” пътят на отпадъците. Две скулптури от битови и производствени отпадъци, ще стоят до края на годината в двора на бившия Техникум по текстил в Габрово. Едната е изработена от платове и конци, а другата – от пластмаси. Проектът включва и шест кратки филма.

В Националната галерия „Квадрат 500“ с вернисаж на 2 ноември се откри изложбата на утвърдения в Швеция концептуален художник Васил Симитчиев.

На 3 ноември програма Христо Ботев връчи наградите "Златен будилник".

Костадин Бонев представи новия си документален филм "Гео Милев в лабиринта на времето".

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 7 ноември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За гласувалите с усмивка

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че гласуването е не само право, но и задължение, най-вече пред самия себе си. Тази неделя след новините в 18 всички, които са гласували в неделя ще получат по радиото по една усмивка, която изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Милка..

публикувано на 07.06.24 в 17:30

"В очакване на Годо" отново провокира въпросът за чакането

Предстои премиера на представлението "В очакване на Годо" на сцената на кино-театър "Освобождение". Сценичната версия прилага подхода на театъра на абсурда, присъщ за Самюел Бекет, но използва и съвременни театрални техники и препратки. Въпросът за чакането през търсенето на себе си е поставен актуално през погледа на всички персонажи. Повече за..

публикувано на 07.06.24 в 17:15

Златните години на българското графично изкуство

70 творби на 35 български художници от три творчески поколения представя най-новата постоянна експозиция "Графика и живопис" на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна.   Знаковата изложба включва всички стилови и пластически направления в българското графично изкуство – фигуративизъм, експресионизъм, сюрреализъм,..

публикувано на 07.06.24 в 17:00

Да бъдеш Цветана Манева

Ако "Варненско лято" е аналогия за качествен театър, тя е аналогия за едно от големите имена в актьорската игра. Тя всъщност е художественият директор на Международния театрален фестивал, който за 32-ра година празнува театъра, член е на британското Шекспирово дружество. Тя е от дамите, които канят, от жените, които се запомнят, от актрисите, като..

публикувано на 07.06.24 в 16:25

Фестивал на младото и креативно европейско кино

Жителите и посетителите на София, които ценят доброто кино, могат да се насладят на филмовия фестивал "Европа – винаги млада и красива" до 26 юни. Прожекциите се осъществяват на лятната сцена в парк "Борисова градина" на обявените дати от 21 ч. – входът е свободен. Фестивалът на младото европейско кино е организиран в чест на 20-годишнината..

публикувано на 07.06.24 в 16:10