Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 14-21 ноември

Снимка: Френски институт

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 14 до 21 ноември. Това са някои от акцентите в предаването от 21 ноември:

Софийският международен литературен фестивал е най-големият и престижен форум за литература в България, който провокира диалог между световни и български автори, между „малки” и „големи” езици и култури. Традиционно той ще бъде проведен и тази година. Каква ще бъде програмата на фестивала, разказа един от организаторите Амелия Личева.

След 40-годишна пауза, най-популярната шведска поп група АББА обяви излизането на новия си албум „Voyage“, а в началото на ноември феновете успяха да чуят и три сингъла от него: „I Still Have Faith in You“, „Don't Shut Me Down“ и „Just a Notion“. Албумът „Voyage“ и голямото завръщане на квартета се отбелязва в България с излизането на специалното издание „АББА. Завръщането“, чийто автор е журналистът Георги Тошев. То включва две книги – „АББА. Завръщането“ и „Mamma Mia! Филмът. АББА“.

От 19-и ноември до 4-ти декември в София, Пловдив и Варна ще се проведе 11-ото издание на Фестивала на френския филм, организиран от Френския институт в България. Програмата на фестивала включва 13 филма, разделени в три селекции. Рубриката „Филмите на годината“ представя 7 заглавия от 2021 г. – „Анет“ на Леос Каракс, „Докато си жив“ на Еманюел Берко, „Кръстоносният поход“ на Луи Гарел, „Любовите на Анаис” на Шарлин Буржоа-Таке, „Между два свята“ на Еманюел Карер, „Младите любовници” на Карин Тардиьо и „Сестри” на Ямина Бенгиги. Трите филма от селекцията "Класически филми" ще ни срещнат с легендарния Жан-Пол Белмондо, който ни напусна през 2021 г. и с една култова двойка – Ив Монтан и Симон Синьоре, чиято стогодишнина oтбелязваме тази година. Новата VR селекция ще представи три филма във виртуална реалност – „Преобразуване", „Бележки за слепотата" и „Мрачни очи".

Излезе на български избрана поезия на Драшко Сикимич под заглавие „Драскотини“. Той е поет и писател от Босна и Херцеговина с издадени три стихосбирки и два романа. Роден е през 1984. Не напуска страната по време на войната, но не пише за нея. Стиховете му за българското издание подбират и превеждат Цветозар Цаков и Калина Йорданова а книгата носи същото заглавие като втората стихосбирка на Сикимич, макар да няма същото съдържание.

В четвъртък Полският културен институт връчи наградата за млади български изследователи за принос към изучаването и популяризирането на полската литература и култура и български преводачи за значими постижения в областта на научния и художествения превод на полски автори "Ванда Смоховска-Петрова". Неин носител тази година стана преводачът, писател и сътрудник на програма "Христо Ботев" Крум Крумов.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 21 ноември.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да поЧетем" за четвърти път на площад "Славейков"

Ежегодната инициатива "Да поЧетем" преобразява емблематичния площад "Славейков" в нестандартна културна сцена в чест на 24 май за четвърти път. Богатата програма от литературни, образователни и културни събития очаква посетители от всички възрасти, за да представи разнообразните начини да се радват на българската писменост и творчество...

публикувано на 23.05.24 в 16:48

Пролетният панаир на книгата започва на 24 май

Традиционният Пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциация "Българска книга", се завръща за поредна година, за да зарадва жителите и гостите на София. Тази година събитието ще започне на 24 май. Панаирът ще бъде разположен в градинката пред НДК, където над 140 издателства ще представят избрани заглавия на площ от над 1500 квадратни метра...

публикувано на 23.05.24 в 16:30
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17