Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбогуване със Станислав Ушев

Снимка: БГНЕС

Почина дългогодишният директор и главен диригент на „Симфониета“, Шумен.

Станислав Ушев е роден в гр. Плевен, завършва Средно музикално училище в родния си град със специалност пиано.

От 1980 г. до 1985 г. следва Оперно-симфонично дирижиране в Консерватория „Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург в класа на професор Марис Янсонс.

От 1985 г. до 1993 г. е диригент, а през 1993 г. и директор на Плевенската филхармония.

От 1993 г. до 1996 г. работи като диригент на свободна практика.

От 1996 г. изпълнява длъжността директор на Държавна филхармония - Шумен, а от 2000 г. до 2010 г. е главен диригент на Оперно-филхармонично дружество - Варна.


Със Симфоничния оркестър на БНР реализира многобройни студийни записи на съвременна и класическа музика.

Под негово диригентство са изпълнени и записани много творби на български композитори.

Отличен с награди от Съюза на българските композитори в категория „Изпълнителско майсторство – диригенти“.

Носител на наградата „Златна муза 2003“ на Руския културен център за записа на Симфония № 3 от Сергей Рахманинов, както и за високи постижения в популяризиране на руската музика в България.

Гостува като диригент в Русия, Италия, Испания, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Япония, Южна Корея.

Поклонението пред тленните останки на маестро Ушев ще бъде утре – 8 декември, от 11 ч. в църквата „Свето Вознесение Господне“ в Шумен.

В звуковия файл чуйте изпълнението на увертюра „Ивайло“ от Марин Големинов от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Станислав Ушев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фридрих Велики свири на флейта, а Карл Филип Емануел Бах му акомпанира

Музиката на Фридрих Велики

Пруският крал Фридрих II (1712-1786), известен още като "Велики", е не само   успешен военачалник и щедър патрон на изкуствата, но и умел флейтист и автор на голямо количество инструментални творби, сред които над 120 сонати за флейта и континуо и 4 концерта за флейта и струнни. Роден през 1712 г., Фридрих от рано проявява по-голям интерес..

публикувано на 21.05.24 в 09:05

Kласика в жанра – Глен Хюз се завръща в София

А сега да станем! Шапки долу! Защото влиза един ритащ същински хард рок колос, класик. Казват, че жив класик бил онзи, дето, като го срещнеш, си викаш: "Божичко, тоя още ли е жив!". Да, жив е гигантозавърът, който гордо носи името Глен Хюз . Голям приятел на България и герой, който си сверява часовника с миналото в името на бъдещето. А той още го..

публикувано на 20.05.24 в 14:37

От ноти към багри: Художествено пътешествие с маестро Мичо Димитров

За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата – разговор в ефира на предаването "Нашият ден".  Цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров откри самостоятелна изложба в столичната галерия "Икар". Експозицията съдържа 40 живописни платна и ще бъде подредена от 30 април до 30 май. В изложбата могат да се видят творби на автора..

обновено на 20.05.24 в 10:44

Шедьовър на Бритън на оперната сцена в Брюксел

Интригуващата, енигматична камерна опера на Бенджамин Бритън "Въртенето на винта" се игра през май в Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел. Творбата се счита за един от шедьоврите в оперната литература, създадени след Втората световна война. Световната премиера на"Въртенето на винта" е през 1954 г. в театър "Ла Фениче" във Венеция, представена от..

публикувано на 19.05.24 в 08:15
The Crossover Trio и Теодосий Спасов

Теодосий Спасов и The Crossover Trio с нов музикален проект на българска сцена

На 18 май в рамките на SoFest Spring маестро Теодосий Спасов и гръцкото The Crossover Trio ще ни отведат на музикално пътешествие до Източното Средиземноморие и Балканите в Sofia Live Club. Виртуозният музикант превръща изпълненията си в необикновен синтез между традиционен фолклор и класически джаз, а гръцкото трио ще се включи с мелодии на..

публикувано на 18.05.24 в 08:25