Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Влаева свири Панчо Владигеров в избран диск сред най-добрите класически записи за 2021 от „Грамофон“

Световноизвестната звукозаписна компания „Hypеrion“ издаде диск с ранни опуси на Панчо Владигеров, записан от пианистката Надежда Влаева. След като излизат записите ѝ с творби на Борткевич, неин почитател ѝ пише възторжено писмо и ѝ казва, че трябва да запише Екзотичните прелюдии на Владигеров. Така започва всичко. Тя издирва нотите не само на този цикъл, но и още няколко. След среща с продуцентите от фирмата решават, че ще издадат този диск.

„Мислех, че целият Владигеров е записан, но тъй като „Hypеrion“ имат афинитет да издават малко познати и изобщо неизвестни неща, започнах търсене, като не бях сигурна дали ще открия толкова пиеси“ – казва Надежда. Така стига до „Десет импресии“, опус 9 и „Шест екзотични прелюдии“ опус 17. Те са създадени през 1920 и 1924 г. „Моят мъж колекционира най-различни издания и ноти и ние у дома живеем малко като в библиотека, но предимството е, че може да изпълни всякакви мои прищевки. Така получих всички клавирни опуси на Владигеров, … от които избрах тези два“.

Записът се осъществява през 2019 г. в Лондон и дискът трябвало да излезе през 2020 г., но заради пандемичната ситуация се забавя. На пазара е от месец май. Самата подготовка трае почти година, в която пианистката разучава творбите, изчиства интерпретацията си, както и нотния материал, защото циклите се записват за първи път цялостно.

Надежда Влаева
Това е третият диск на Надежда Влаева с прочутата фирма – с пиеси на Борткевич, с транскрипции на Сен-Санс на творби на Бах и сега с Владигеров.

На корицата на книжката, която е триезична, е отпечатана картина на Сабина Неделчева-Уилямс която живее в Лондон и с която се срещат. Картината се нарича „Жената ваза“. Самата Надежда се радва, че е включен и портрет на Панчо Владигеров с посвещение за Антон Диков, който е неин учител. Текстът е написан от Франсис Пот, който освен за пиесите разказва и за ситуацията в България по времето, когато са създадени творбите.

Дискът има вече прекрасни отзиви в пресата, като последната е изборът на списание „Грамофон“ за диск на месец юли, а преди това беше включен в класацията Топ 10 за класически албуми във Великобритания, като застана под №14.

Към диска има и клип, записан в Швейцария, на езерото край Люцерн.

Следващите срещи с Надежда Влаева и тези пиеси у нас, вероятно ще бъдат следващата година в рамките на „Софийски музикални седмици“.

Дискът се продава на различни интернет платформи или от сайта на фирмата. Част от пиесите, включени в него, може да слушате на 15 декември от 14 часа по програма „Христо Ботев“ в предаването „Музик мания“


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50