Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеобщността на християнството

Снимка: dveri.bg

Евангелското четиво от тази разказва за изцеряването дъщерята на една хананейка от Господ Иисус Христос. Макар Спасителят да знае силата на вярата на тази жена Той сякаш не чува нейната молба. Така Сърцеведът порицава гордостта на евреите, които смятат, че произходът им се явява едва ли не входен билет за рая. Сина Божи ни дава да разберем, че в Царството Божие може да влезе всеки без значение на произход, пол и раса, стига той убедено да вярва. Заедно с д-р Полина Спирова и Ваня Станчева, богослови говорим за това дали вярата следва да ни обединява. Има ли нужда от диалог между различните християнски деноминации въз основа на любовта. За силата на молитвата. За достъпността на религиозното образование. За ролята на жената в Църквата.


Християнска поезия

Стихотворението „Бог Син” от Петко Рачов Славейков, в изпълнение на актьора Ириней Константинов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетният ден на кариерата във Физическия факултет към СУ

Наука, образование и бизнес ще се срещнат във фоайето на Физическия факултет към СУ по време на Пролетния ден на кариерата във ФзФ (30 май) . В "Нашият ден" доц. д-р Владимир Божилов , зам.-декан на Факултета разказва за инициативата, чиято цел е да свърже работодатели и студенти, както и да покаже на бъдещите възпитаници възможностите за..

публикувано на 28.05.24 в 13:15

Отпадъкът – хибрид между природа и култура

Науката често се отнася до взаимовръзката ни с околния свят на всекидневно и дори на битово ниво. Отношението към боклука е показателно за ред характеристики на обществото. Всеки от нас има представа за "чистото общество" като подредено и напреднало и "мръсното общество" – затънало в проблеми и боклук. Дебатите по отношение на отпадъците мобилизират..

публикувано на 28.05.24 в 11:02
Иво Анев, Слава Савова, Георги Мъглов, Любо Стефанов, Радослав Чичев и Ивайло Захариев

Минералните бани и османското наследство

Минералните бани и османското наследство в България. Какво е културното, социалното и политическото значението на минералните бани днес? Заедно със Слава Савова, архитект и изследовател в Института за етнология и фолклористика на БАН, Любо Стефанов, сдружение "Княжевец", Иво Анев, икономист, специалист по водите. Георги Мъглов, гражданска инициатива..

публикувано на 28.05.24 в 08:50
Пламен Бейков

Балетът "Пожар" и мисията за възстановяване на Русенската опера

Балетът "Пожар" е амбициозен и провокативен проект, който директно адресира проблемите и предизвикателствата, пред които е изправена Русенската опера след пожара през 2020 година. Тази продукция не само предизвиква публиката на Русе, но и всички институции и организации, от които зависи възстановяването на оперната сцена. Тя ще бъде представена..

обновено на 27.05.24 в 12:34