Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната, бежанците и помощта

Рисунка на Олга Гребенек
Снимка: @greol.artist

Сещате ли се за коя война става дума когато прочете заглавието? За тази в Украйна, Сирия или Афганистан? За която и да си помислили, все ще си прави. Те всички си приличат. Приличат си по разрушените градове, домове и животи. И по това, че ги наричат места, генерираща бежански потоци.

От началото на войната в Украйна мина повече от месец. И въпреки всички усилия и мерки, не ѝ се вижда краят. Хиляди украинци всеки ден напускат разрушените си домове и поемат към Европа. Малка част от пристигащите в България решават да останат тук. Избират различни градове – заради познати или защото това са им предложили като възможност. Един от градовете, които вече са приели стотици от тях, е Стара Загора. Как и с какво общината им помага – чуйте разговора с Иванка Сотирова, зам. кмет „Хуманитарни дейности“.

Най-активната неправителствена организация в Стара Загора, която, освен че пряко помага на бежанците, но и координира дейността между всички НПО-та на територията на областта, е Обществен дарителски фонд - Стара Загора. За работата му в помощ на украинските бежанци разказва неговият координатор за областта Катя Дянкова

„Историята е най-добрия учител, който има най-лошите ученици“ беше казала навремето Индира Ганди. Но когато четем историята, тя сякаш разказва неща, които пряко не ни засягат. Друго е когато чуеш личната история, (а защо да не кажа и личната трагедия), на едно семейство. В следващия трак ще чуете разказа за ходенето по мъките на едно украинско семейство. Срещам се с майката и сина ѝ в едно от прекрасните и приказни места на Стара Загора – Къщата на архитекта. Оля е висока, слаба и русокоса млада жена, която излъчва нежно изящество и аристократизъм. Синът е будно, приказливо и любопитно дете, което за съжаление вече знае какво е война и колко важно е около теб всичко да е спокойно, да живееш в мир. „Думата бъдеще отсъства от живота ми – казва Олга. Сутрин първо влизам в месинджъра да чуя живи ли са майка ми, мъжът ми; как са…“

Целият разказ чуйте в звуковия файл

В офиса на Българския дарителски форум срещаме и друга млада жена – бесарабска българка, която е пристигнала в Стара Загора в първите дни на войната. Представи се като Кристина. „Преди войната ходех на йога, на разходки, на театър… А сега е различно. Продължавам да работя онлайн, но търсим работа на майка ми, защото не искаме да живеем от помощи, искаме сами да се грижим за себе си.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Венета Божинова

Детска приказка за... възрастни

Твърде артистично заглавие на фона на сериозните проблеми, които поставихме в поредния брой "За здравето". Но… това бе подходът ни да "стигнем" по-лесно до съзнанието на родителите, а и на децата. Най-общо говорихме за педиатрия и за неврологичните здравословни проблеми в ранната възраст, за симптомите, които родителите трябва да следят, за..

публикувано на 03.06.24 в 14:20

Книжнината на българите католици в културната история на България – нови публикации по темата

В последните години като че ли се опитваме да разчетем една дълго стояла скрита страница от историята ни – страницата, на която пише кои са българите католици, какво са създали и какъв е приносът им за културното и духовното въздигане на българския народ във вековете, когато е бил лишен от собствена държава, от правото да живее свободно, да говори..

публикувано на 03.06.24 в 10:34

Весел Цанков - за Виена от най-високо място

Виена е второто по големина немскоезично селище след Берлин. Австрийската столица е известна като Град на музиката, заради стълпотворението от именити композитори, творили там и в чест на забележителната Щатсопера. Корените на предците на Виена се губят в ранните келтски и римски селища, които се трансформират в средновековен и бароков град...

публикувано на 03.06.24 в 08:44
Палм бийч

Имение със 78 стаи в "гетото" за милионери Палм бийч

Да полетим с Петя Кръстева към Маями и Палм бийч, за да поемем задължителната си доза Витамин Д от бреговете на Флорида. Маями е вторият по големина град в щата Флорида и най-гъстонаселеният мегаполис в тази част на Съединените щати. Околностите му са заети от езера, канали, частично наводнени тропически гори, за които е характерна високата..

публикувано на 31.05.24 в 08:50

Виктор Лилов: Менделеевата олимпиада е сред най-тежките състезания в областта на химията

17-годишният Виктор Лилов покори Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай и предизвика фурор в света на научните състезания. "Вече завърших 12-ти клас в Софийската математическа гимназия, от 9-ти клас благодарение на преподавателя си Борис Толев за запалих по химията, а от 10-ти започнах активно да участвам в състезания", заяви в..

публикувано на 31.05.24 в 08:30