Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 25 април - 1 май

Снимка: НАИМ при БАН

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 25 април – 1 май. Това са някои от акцентите в предаването от първи май:

В Гьоте-институт – София до 5 май, може да бъде видяна изложбата "We could be heroes” с произведения от Текла Алексиева и Искра Благоева. Текла Алексиева оставя следа в българската визуална култура с необикновените си илюстрации за “Библиотека Галактика”. Надежда Олег Ляхова, представителка на поколението между Текла и Искра, решава да съпостави творбите на двете авторки.

Преди дни започна 59-ото издание на Венецианското биенале. То ще продължи до 27 ноември. Форумът посреща публиката в две изложбени пространства – Giardini и Arsenale, където тази година ще представят интерпретацията си върху темата „Млякото на мечтите“ 213 артисти от 58 държави, включително и България.

"Доспехите на тракийските воини” е мащабна изложба, която Националният археологически институт с музей при БАН откри на 20 април. Експозицията, която ще остане в залите на Националния археологически музей в продължение на 7 месеца, е посветена на военното изкуство на траките и събира на едно място експонати от 2 румънски и 21 български регионални музейни сбирки.

В България за серия от представления и танцови работилници пристига танцьорът и хореограф Мугиша Франк. Той е мултижанров артист, роден в Руанда. Мугиша Франк е и преподавател, режисьор, фасилитатор. Работил е в Руанда, Уганда, Танзания, Южна Африка, България, Румъния, Франция, Белгия, Испания, Германия и САЩ. Изучава традиционен африкански танц, брейкденс и съвременен танц, което го мотивира да създаде свой уникален и разпознаваем стил на танцуване. Спектакълът му Royalty, в който са преплетени хореография и поезия, може да бъде гледан в София на 4-ти и 6-и май, а във Велико Търново на 7-и и 8-и.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 1 май.

Снимка – НАИМ при БАН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да бъдеш Цветана Манева

Ако "Варненско лято" е аналогия за качествен театър, тя е аналогия за едно от големите имена в актьорската игра. Тя всъщност е художественият директор на Международния театрален фестивал, който за 32-ра година празнува театъра, член е на британското Шекспирово дружество. Тя е от дамите, които канят, от жените, които се запомнят, от актрисите, като..

публикувано на 07.06.24 в 16:25
Журито и Магдалена Ралчева

Геновева Димитрова: Когато си критик, ти си критик винаги!

Наскоро приключи 11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" в Стара Загора. Той се проведе от 1 до 5 юни и в него бяха показани 50 ленти от 18 държави. Фестивалът имаше две програми: конкурсна и съпътстваща. В конкурсната програма селектираните филми се оценяват от жури с българско и международно..

публикувано на 07.06.24 в 14:51

Националната награда "Христо Г. Данов" навършва четвърт век

Днес в 17 ч. за 25-и пореден път ще бъде връчена Националната награда "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура. Часове преди тържествената церемония в Стария Пловдив в "Артефир" се включва литературният критик и преподавател по антична и западноевропейска литература, доктор на Пловдивския и Виенския университети, доц. д-р..

публикувано на 07.06.24 в 14:15

Две книги-свидетелства за страданията на мюсюлманите по време на комунистическия режим

Проф. Зейнеп Зафер, която завежда Катедрата по български език и литература в Анкарския университет и доц. Нурие Муратова, която преподава "Архивистика" в Югозападния университет "Неофит Рилски", Благоевград са авторки на биографичното изследване за Мефкюре Моллова "Тюркология в изгнание". Книгата беше представена заедно със сборника от..

публикувано на 07.06.24 в 09:33
Васил Балев (вдясно) и Емил Янев

Бележки по един разпад

В епизод 547 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия млад драматург и поет Васил Балев. Повод за това пътешествие е постановката на неговата пиеса "Свлачище", която предизвика сериозен интерес и полемики сред театрали и публика. Всъщност драмата е отличена с номинация за "Икар" още през 2021 г. Но първата постановка в "Сфумато" е..

публикувано на 06.06.24 в 18:00