Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежки джаз фест София 2022 – артистичен полет на импровизационния талант

За четвърта поредна година София е домакин на традиционния вече Младежки джаз фестивал, който има за цел да обедини отново композитори, импровизатори и изпълнители. Тази година софийската джаз сцена се превръща в средище за изява на няколкостотин младежи, възприели музиката като „творчество на мига“ , преминаващо границите на зримите хоризонти.


Форумът е най-мащабния досега и предлага на своите участници две ателиета – "Звук и движение" и "Батукада", както и конкурс за изпълнители и композитори, при това не само професионално изкушените, но и любители, вдъхновени от желанието да се впуснат в приключението, наречено създаване и изпълнение на джаз. Като съпътстваща програма се очаква да има също и флаш моб, джем сешън и гала концерт на лауреатите.

Йордан Владев
Фестивалът ще се проведе в периода 26-28 май, но основен акцент е конкурсната програма, която ще се състои на 28 май, събота, в залата на Централен дом на архитекта.

Повече за организацията и идеите на тазгодишния фестивал, можете да чуете от самия организатор – композиторът и музикален педагог Йордан Владев.

Снимки: youthjazzfestsofia.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директно от Ню Йорк – великолепната опера "Орфей и Евридика" на Глук

Постановката на "Орфей и Евридика" на Глук е толкова непреходна, колкото и самата творба. Всъщност не бихме могли да искаме повече от продукцията на Марк Морис. Контратенорът Антъни Рот Костанцо е в ролята на опечаления музикант, а сопранът Инг Фан е неговата любима. Елена Вийялон прави своя дебют като Любовта, а Джей Дейвид Джаксън дирижира..

публикувано на 08.06.24 в 08:05

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване" 2024

На 6 юни, за тринадесета поредна година, на официална церемония в Първо студио на БНР бяха наградени лауреатите от годишната фолклорна класация "Надпяване" на програма "Христо Ботев". Чрез гласуване, слушателите определиха своите фаворити в единадесетте категории. Беше връчено и 12-о отличие, което е "Голямата награда на екип "Фолклор", което се дава..

обновено на 07.06.24 в 11:18
Лилия Тошева (вляво) и Аделина Александрова

Лилия Тошева: Изкуството не може да бъде контролирано

"По принцип е трудно да се работи с много хора, защото трябва да се опитваш да бъдеш в консенсус и в хармония с всички – казва Лилия Тошева, която от 15 години е директор на OKИ Дом на културата "Средец" - София. – Големият успех на Дома и това, че той стана притегателен център за поколения столичани, се дължи на високото майсторство, професионализъм..

публикувано на 07.06.24 в 09:00

Десето юбилейно издание на Фестивал и Академия Алегра през юли

От 6 до 22 юли София посреща водещи имена на класическата музикална сцена с богата програма от концерти и майсторски класове. За десета поредна година Фестивал и Академия Алегра вдигат високо летвата за таланта и добрия вкус с амбициозна и богата програма, в която се включват водещи гост звезди от световната сцена на класическата музика. Юбилейното..

публикувано на 05.06.24 в 17:15
Любомир Дяковски, Вероника Тодорова, Веско Ешкенази, Георги Милтиядов

Плевенската филхармония с две престижни награди "Музикант на годината"

На официална церемония в Първо студио на Българското национално радио бяха връчeни наградите  "Музикант на годината 2023" , национална анкета, организирана от предаването за класическа музика "Алегро виваче" на БНР. Плевенската филхармония беше номинирана и наградена в престижните категории:  "Проект на годината" – за националното турне "В света..

публикувано на 05.06.24 в 14:30