Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 23-29 май

"Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 29 май.

В събота в предаването "Литературата. Начин на употреба“ екипът, реализирал 7 издания на Софийския международен литературен фестивал, представи събитията си за лятото. Между тях са поредната серия “Литературни маршрути“, този път свързани с проекта "Скритите букви“, който представя кирилицата пред света; гостуването на нобелистката Олга Токарчук и участието ѝ в "Литературните срещи“, планирани през първата половина на юни 2022 г. и ежегодния Пролетен базар на книгата, който започва на 30 май и продължава до 5 юни в парка на Националния дворец на културата. Каква е връзката между всички тези разнородни формати, обща ли е публиката им и очаква ли се тя да се увеличава, отговарят Тодора Радева и Демна Димитрова от Фондация "Прочети София“.

Украинското съвременно изкуство продължава да бъде фокус в българския културен живот. "Украйна е тук, Украйна е в нас" се нарича изложбата на Инга Леви и Анна Придатко, която до 7 юни е представена в галерия "Структура". В "Квадрат 500" до 26 юни продължава експозицията "Неотложни теми / Украинско експериментално филмово и видео изкуство". Селекцията на куратора Микола Ридни отразява живота в Украйна през последните 8 години преди инвазията на Русия – в обстановка, изпълнена с напрежение и заплаха.

За 25-а поредна година Габровското биенале на хумора и сатирата задава важен социален въпрос. Мотото му този път е "Икономия на средствата", а темата – наближаващите и вече настъпили екологични катастрофи, изчерпването на ресурсите и множеството кризи, които ни налагат да се променим културно, за да се приспособим към негативните ефекти от свръхконсумацията. Биеналето представя две журирани изложби – една за карикатура и една за съвременно изкуство – както и кураторската изложба със заглавие "Тренинг за чувствителност“.

За 13 поредна година се провежда Международният фестивал на анимационния филм "Златен Кукер“. Фестивалът е мост между професионалисти от цял свят и успява да покаже най-доброто от българската и световната анимация, като се стреми и да стимулира творческите изяви на аниматорите от цял свят. За изданието, което тази година се провежда в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“, разказа директорката и основателка на "Златен кукер" аниматорката Надежда Славова.

Тази седмица беше поставено началото на Международния фестивал за камерна музика в Пловдив. Фестивалът е най-старият форум за камерна музика в Европа и най-дългогодишният фестивален формат в Пловдив. От основаването му през 1964 г. до днес не е прекъсвал нито веднъж. Тази година от 27 май до 18 юни 2022 г. е неговото 57-о издание. За първи път организатор е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Изключително богатата програма ще бъде представена в Регионалния етнографски музей - Пловдив, къщата на Верен Стамболян в Общински институт "Старинен Пловдив“, както и в Koнцертната зала на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. В афиша са включени имената на музиканти от България, Австрия, Венецуела, Италия, Испания, Полша, Северна Македония, Украйна и Япония. Кои са те – разказа в „Артефир“ в четвъртък артдиректорът на фестивала проф. Евгений Шевкенов.


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да поЧетем" за четвърти път на площад "Славейков"

Ежегодната инициатива "Да поЧетем" преобразява емблематичния площад "Славейков" в нестандартна културна сцена в чест на 24 май за четвърти път. Богатата програма от литературни, образователни и културни събития очаква посетители от всички възрасти, за да представи разнообразните начини да се радват на българската писменост и творчество...

публикувано на 23.05.24 в 16:48

Пролетният панаир на книгата започва на 24 май

Традиционният Пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциация "Българска книга", се завръща за поредна година, за да зарадва жителите и гостите на София. Тази година събитието ще започне на 24 май. Панаирът ще бъде разположен в градинката пред НДК, където над 140 издателства ще представят избрани заглавия на площ от над 1500 квадратни метра...

публикувано на 23.05.24 в 16:30
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17