Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Барева – българската Виолета

На 15 юни се навърши столетие от рождението на прочутата певица, извоювала си почетно място в първата редица на българския оперен театър. Дебютът през 1946 година е блестящо начало на впечатляващ артистичен път. "Травиата" стана моя съдба. Пеех я сезон подир сезон, участвах в различни постановки.Сменях костюми и перуки,помагах на млади и неопитни партньори. Играх я на софийска сцена повече от 200 пъти! Гостувах с нея в Берлин, Прага, Анкара… Живеех и страдах с Виолета Валери над 30 сезона! Софийската публика обикна моята "Травиата" и с бурни овации ме заставяше винаги да бъда нова. На всяко представление да откривам нов щрих, да засилвам различни нюанси, да бягам от рутината. Да излизам на сцената с чувството, че ми предстои нещо непознато, изпълнено с красота, неизпитано досега.

С годините се убедих, че е напълно възможно на една и съща сцена да поднасяш изненада на публиката, да я водиш по непознати пътища с любов и вдъхновение…", споделя Лиляна Барева.

Златният фонд на БНР пази запис на спектакъл на "Травиата" от Верди с дата 28 октомври 1967 година. Постановката е на един от най-прославените ни оперни режисьори Петър Щърбанов, а на диригентския пулт е Михаил Лифтеров. Всички с трепет очакват Лиляна Барева като Виолета.

Облича костюма на изкусителната куртизанка за пореден път, но цифрата на участията наистина е впечатляваща: 200 на брой! Този спектакъл е паметен и заради дебюта на знаменития тенор Павел Куршумов в ролята на Алфредо. Ето още знакови имена: Сабин Марков е Жорж Жермон, Павел Герджиков – барон Дюфол, Стефан Еленков – маркиз Д Обини.

Записът на "Травиата" може да слушате на 9 юли от 20 часа по програма "Христо Ботев".

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дължа всичко на вас!

Една от легендите на съвремието ни – уелската певица Шърли Беси, е на фокус в поредното издание на предаването "Музикална мрежа“. Представяме я с албума I Owe It All to You ("Дължа всичко на вас") от 2020 година, с който Дамата Командир на Ордена на Британската империя – Шърли Беси, отбелязва 70 години на сцената и изобщо в шоубизнеса...

публикувано на 15.05.24 в 10:30

Старозагорската опера кани ценителите на жанра на нова вълнуваща премиера – "Норма" от Белини

Специален гост на "Неделен следобед" отново е режисьорът Огнян Драганов. Поканих го във връзка с предстоящата премиера на Държавна опера Стара Загора – "Норма" от Винченцо Белини, която ще бъде представена на 16 и 17 май. "Норма" в Стара Загора не е правена от около четвърт век… Огнян Драганов: Четвърт век. През 2000 г. е последната нова..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно..

публикувано на 14.05.24 в 08:10

Гала на българската култура и музика във Виена

По повод най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, пианистката Донка Ангъчева, заедно с австрийска цигуларка Лидия Байч, организират бляскав Гала концерт, за да почетат българския принос към европейската музикална сцена и култура. Концертът ще се състои на 25 май, от 19.30 часа, в зала "Брамс" на Музикферайн, а..

публикувано на 13.05.24 в 16:25