Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нос" на Шостакович, спектакъл на Баварската държавна опера

7
Снимка: @staatsorchester

Операта "Нос" на Дмитрий Шостакович е първата му реализирана творба в този жанр. Написана е през 1927-1928 година на основата на едноименната повест на Николай Василиевич Гогол от 1836 година. Либретото е от самия композитор с добавки от Евгений Замятин, Александър Прейс и Георгий Йонин.


Самият Шостакович споделя: "Когато пишех музиката, най-малко се ръководех от това, че операта е предимно музикално произведение. В "Нос" елементите действие и музика са изравнени. Нито едното, нито другото няма преобладаващо място. По такъв начин аз се опитах да създам един синтез на музика и театрално представление. Музиката е написана не на отделни номера, а като непрекъснато течащ симфоничен поток, но без система от лайтмотиви. Всяко действие представлява част от една единна музикално-театрална симфония, в която голяма роля играят хорът и ансамблите …" Сатиричният сюжет разказва за чиновник, чийто нос е отрязан по грешка, но израства до човешки размери и постига по-голям успех в обществото от самия него.


Операта е поставена за пръв път на 18 януари 1930 година в Малкия оперен театър на Ленинград под диригентството на Самуил Самосуд и режисурата на Николай Смолич, но е приета зле от критиката и режима. Показана е 16 пъти и поради натиск е свалена от репертоара на оперните театри. Така се случва, че в продължение на десетилетия не е представяна в Съветския съюз.

На 2 юли от 20 часа екипът на "На опера в събота" ви представя запис от спектакъл на Баварската държавна опера, състоял се на 27 октомври 2021 г. в Националния театър в Мюнхен с участието на солисти и Оркестъра на Баварската държавна опера, дирижирани от Владимир Юровски.

Изпълнителски състав:
• Платон Ковальов, колежански инспектор – Борис Пинхасович, баритон
• Иван Яковлевич, бръснар – Сергей Лейферкус, бас-баритон
• Прасковя Осиповна, негова жена – Лора Ейкин, сопран
• Квартален надзирател – Андрей Попов, тенор
• Иван, слуга на Ковальов – Сергей Скороходов, тенор
• Носът – Антон Росицки, тенор
• Редактор – Генадий Безубенков, бас-баритон
Оркестър на Баварската държавна опера
Диригент – Владимир Юровски


Снимки: Wilfried Hösl/staatsoper.de
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35

Директно от Ню Йорк – шедьовърът на Пучини "Мадам Бътерфлай"

Пролетните изпълнения на "Мадам Бътерфлай" на Пучини събират сопраното Асмик Григорян и тенора Джонатан Тетелман, двама вълнуващи певци, които правят големи дебюти на сцената на Метрополитън този сезон. Възхвалявана като "един от най-яростните драматични таланти" от The New York Times, литовското сопрано Асмик Григорян пристига в Метрополитън този месец..

публикувано на 11.05.24 в 08:05
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05

Камерен ансамбъл "Силуети" представя Българска класика на 10 май

Последният концерт за сезона на камерен ансамбъл "Силуети" е посветен на годишнините на именити български композитори – Панчо Владигеров (125 години от рождението), Любомир Пипков (120 години от рождението), Георги Тутев (100 години от рождението), Иван Спасов (90 години от рождението), Васил Казанджиев (90 години от рождението) и Румен Бальозов (75..

публикувано на 10.05.24 в 07:55