Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творческият път на Анжела Тошева в новия ѝ албум "Следи"

Снимка: личен архив

Тази сряда (13 юли) в предаването "Музик мания" пианистката Анжела Тошева ще ви разкрие творческия си отпечатък не само в Първо студио на Националното радио, но и в българския музикален живот чрез последния си албум, озаглавен "Следи". В него тя е събрала последните 30 години от живота си под формата на записи, осъществени в Българското национално радио. Авторите, включени в албума, са Константин Илиев, Иван Спасов, Руси Търмъков, Лазар Николов, Михаил Големинов, Антон Веберн, Димитър Ненов и Дьорд Лигети.

В рамките на предаването ще можете да чуете не само някои от произведенията в компактдиска, но и подробности от първо лице на Анжела Тошева за процеса по записването на изпълненията, спомени за музикалния живот в България и Канада през последните 30 години и развитието на новата музика у нас и по света. Пианистката каза следното за произведението "Страници от албум" на Константин Илиев: "Пиесата, с която започва компактдиска, е едно илюстриране на действителността, в която той заедно с Лазар Николов са трябвало да отстояват своите желания да пишат различно от своята колегиална среда тука през 60-те и 70-те. Този До мажор, с който започва дискът, около който се кръжи с несиметрични интервали, свързани повече с додекафоничното мислене – това по някакъв начин  изобразява неговото нежелание да влезе в графата формалисти, когато по това време е имало една много изявена политика на идеологически диктат към тези композитори".

В звуковия файл можете да чуете и какво сподели Анжела Тошева за произведенията на Иван Спасов, включени в албума.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50