Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всички са свободни" на Михаил Зигар – поглед в предисторията на диктатурата

Снимка: @janet45publishing

Михаил Зигар"Всички са свободни" е името на книгата на руския журналист Михаил Зигар, който в момента живее в емиграция. В нея Зигар събира спомените на политици, бизнесмени и журналисти, станали свидетели (но и участници) в събитията предшествали втория мандат на Елцин. През разногласния и сам противоречащ си разказ "Всички са свободни" показва как диктатурата се ражда в размитите граници между фамилиарността и добрите намерения и къде са корените на днешната политическа ситуация в Русия.

С думите "Всички са свободни" Борис Елцин закрива работните срещи покрай кампанията преди втория си президентски мандат. Действието се развива в 1996 г. Кремъл е кошер от интереси, намерения, идеологии и връзки. Популярността на първия президент на Руската федерация потъва в хаоса на приватизацията и овладяването на държавата от едрия бизнес. И макар на пръв поглед да изглежда, че всички са свободни и демокрацията най-накрая е дошла, всяко от действащите лица се оказва обвързано с бизнес, роднински или приятелски отношения, с лоялности и предразсъдъци, които ги заставят да действат по сякаш предварително начертан сценарий. "Може да се каже, че това е Русия една секунда преди Путин" – казва самият Зигар.

В "Какво се случва" книгата и времената, които описва тя, коментира Красимир Лозанов, издател и познавач на руската действителност.

Чуйте интервюто с Красимир Лозанов.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анна Пампулова празнува 30 години творчески път с балетна гала

Днес, 29 април, в Международния ден на балета, в Държавната опера във Варна ще се проведе специална балетна гала, посветена на 30 години творческа дейност на Анна Пампулова. Анна Пампулова е автор и хореограф на танцови, театрални и оперни проекти. Специализирала е съвременни танцови техники във Виена. Тя е доцент, доктор по музикално и танцово..

публикувано на 29.04.24 в 17:45

Начало на Страстната седмица с изложба икони

Православната църква отбелязва началото на Страстната седмица – последните дни от земния път на Иисус Христос. "Намираме се в навечерието на най-големия Празник на Празниците – Възкресение Христово, затова и решихме да покажем иконографска изложба, която има за цел да обърне погледа на човека както нагоре към Царството Божие, така и навътре към..

публикувано на 29.04.24 в 17:25

Световната обиколка на Дзукеро минава през София

"Живеем в мрачни времена. Нуждаем се от малко светлина", са думите, с които Дзукеро се отправи на новата си световна обиколка от "Ройъл Албърт хол". Голяма част от нея миналата година беше пренасрочена, в това число и първоначално обявената дата в София. Overdosed'Amore World Wild Tour започна сега с уникално шоу, продължило повече от два часа..

публикувано на 29.04.24 в 15:07

Филип Синапов: Да съхраняваш фолклорната традиция с упование и кураж

Певецът и радиоводещ Филип Синапов , с който "Terra Култура" среща своите слушатели, е човек, осъзнал мисията на живота си в ранна възраст. Младият музикант е посветил ежедневието си на това да съхранява първообраза и целостта на фолклорното ни наследство. Вероятно всеки ден се разминаваме с хора, които не знаят значението на думи като..

публикувано на 29.04.24 в 14:35

Една забравена епоха

Десетилетия назад столичани са прекарвали вечерите си пред екраните на "Глория палас", "Роял", "Европа палас”, "Славянска беседа", "Сердика", "Македония" и много други. Днес това е забравена епоха, и от сградите на тези някогашни култови културни средища не е останало почти нищо. На "Изчезналите кина на София" е посветено предаването с гости..

публикувано на 29.04.24 в 12:40