Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 10-16 октомври

"Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 10 до 16 октомври. Това са някои от акцентите в предаването от 16 октомври:

“Всички последни неща“ е първата книга на философа Валентин Калинов. “Първоначално исках да напиша книга за унищожението на човека. Но когато започнах да пиша, от унищожението не остана много. Останаха, по-точно казано, тези неща, тоест всички последни неща. Само за тях си струва да се говори, и за нищо друго”, пише за книгата Калинов.

В галерията на Съюза на българските художници на "Шипка" 6, в три от залите на първия етаж, се представя изложбата "7 – извън трафика". Куратор и автор на идеята е проф. Станислав Памукчиев. Това е ново експериментално развитие в практиките на кураторските изложби, като проектът се доверява на артистичната активност и опита на седем визуални артисти, всеки от които има запомнящи се и новаторски представяния през годините. Кураторите са Красимир Русев, Иво Бистрички, Симеон Стоилов, Правдолюб Иванов, Генадий Гатев, Венелин Шурелов и Петер Цанев.

На 13 октомври започна 12-ото издание АСТ Фестивала за свободен театър. Спектаклите ще продължат до 30 октомври под мотото "Директно включване". В рамките на фестивала гостуват пет чуждестранни представления на едни от най-предизвикателните изгряващи световни артисти – Игор Шугалеев (Беларус), Родриго Батиста (Бразилия), Inflexions (Франция), Нея Томшич (Словения) и Мерседес Педроче (Испания). Българската програма включва впечатляващо жанрово и тематично разнообразие и се състои от осем спектакъла, три танцови филма и специалния формат "Show and Tell", в който ще бъдат представени български трупи и проекти в развитие.

Преди месец анимационният филм "Флорентинска нощ" на братята Сотир и Пенко Гелеви получи голямата награда на 28-ия Световен фестивал на анимационния филм във Варна. В конкурсната програма тогава участваха над 85 филма. Сотир Гелев е режисьор на "Флорентинска нощ“, Пенко Гелев е продуцент и художник, Румен Бояджиев – композитор. Основна тема във "Флорентинска нощ“ е любовта, както и трудностите и пречките, които тя среща по пътя си. Сценарият е написан по мотиви от творби на Хайнрих Хайне и Жерар дьо Нервал. Филмът е съставен от две отделни истории, вплетени паралелно в сюжета.

На 13 октомври в Зала "2019″ към Градска художествена галерия-Пловдив бе открита изложба с голямоформатни скулптурни композиции на Павел Койчев със заглавие "Той и То“. Осемте произведения са съвсем нови и могат да се видят до 3 ноември 2022 г. Композициите в "Той и То“ изследват символиката в отношенията между човека и домашните животни.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 16 октомври.

Снимка – СБХ 

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година,  а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти...

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25

Спомен за Катя Филипова

В рубриката "Епизоди от живота" почитаме живота и творчеството на певицата Катя Филипова, по повод 75 години от рождението и 12 години от кончината ѝ. Катя Филипова, родена на 13 май 1949 година във Варна, израства в музикално семейство с дълбоки корени в руската история. Някои от тях са били губернатори, генерали, композитори, оперни певци и други хора..

обновено на 13.05.24 в 08:52