Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Вълковски

Оптимизъм в дългосрочен план

Ако сега няма да има нужда от нас, това не означава, че трябва да спрем да работим

Юрий Вълковски
Снимка: БГНЕС

Юрий Вълковски е вече бивш зам.-министър на културата от кабинета "Петков", притежава специфичен опит в областта на социалното предприемачество, разчита правилно значението и разликата между политика в областта на културата и културни политики, разбира каква добавена стойност могат да имат културните индустрии.

По уговорка разговорът е оптимистичен не защото Юрий Вълковски няма трезва преценка за ситуацията, а защото убедено вярва, че промяната е неизбежна. Знаци за това вижда в промяната на средата, в допускането, макар и за кратко, на "чуждо тяло“ в консервативната система на държавната администрация. Процесите, свързани с промяната, няма как да бъдат спрени, да, те могат да бъдат забавяни. Необходимо е време, а срещу времето трябва да противопоставим търпението.

Културната политика не се отнася до някакви отчуждени от реални живот пространства. Културата е средата, в която живеем, и ако тъканта на културата е разкъсана, резултатите са видими във всички сфери на обществения живот. Прословутото неучастие на гражданите, слабата избирателна активност, ниският процент доброволчески акции, слабият интерес към продължаващото образование, отказът да се търси и настоява за достъп до култура, агресията в отношенията ни – всичко се дължи на разкъсаната тъкан на културата.  

Интересен и показателен пример за това са читалищата. Защо парите за тях се увеличават, а общото им състояние не се подобрява? Напротив, изглежда, че държавата е абдикирала и не се интересува от читалищната мрежа.

Снимка – БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ботаническата градина на БАН опазва опрашителите в градска среда

Проф. Светлана Николова , директор на Ботаническата градина на БАН в София, представя в "Нашият ден" новата инициатива за опазване на опрашителите в градска среда. От 6 юни посетителите на Ботаническата градина ще могат да се насладят на красива, медоносна градина с десетки видове растения,  чийто прашец и нектар са храна за пчелите и..

публикувано на 04.06.24 в 13:48

Как да задържим младите лекари в страната?

В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден"  Мария Куманова , директор на Дирекция "Демография" към общината, сподели как Бургас адресира демографската криза чрез модерна философия за детско здравеопазване и задържане на младите лекари. В Югоизточна България, включително Община Бургас и всички общини в региона, се сблъскват с проблеми в..

обновено на 04.06.24 в 13:35
Атанасовско езеро

Биоразнообразието в Бургас и хората от града

Знанието може да се развива цял живот. Българската фондация "Биоразнообразие" насърчава гражданската наука чрез поредица от инициативи. Радостина Ценова – представител на фондацията, разказва в "Нашият ден" за новите кампании, свързани с опознаването и опазването на биоразнообразието в Бургас . Бургас е разположен на три езера и едно море...

публикувано на 04.06.24 в 12:32
Василена Мирчева и зам.-кметът по образованието Михаил Ненов

Как сиропиталище се превърна в най-модерното училище в Бургас?

Зам.-кметът по образованието в Бургас Михаил Ненов разказва за "първокласното начало" в бургаските училища, иновативните образователни политики и изграждането на ново училище на брега на морето. Яна Кършийска: Младото поколение чете и има отношение към книгите В ефира на "Нашият ден" Михаил Ненов сподели следното: "Идеята за първокласно..

обновено на 04.06.24 в 12:26
д-р Петко Петков

Как ин силико експериментите заместват тестовете върху животни?

Лабораторията по математическа химия изработва модели за прогнозиране на вредни за човека и околната среда токсикологични обекти. Този тип модели се наричат "ин силико модели" (in silico) и представляват компютърни симулации на биологични експерименти – алтернатива на тестовете с животни . Възможността всички ние да използваме безопасна..

публикувано на 04.06.24 в 11:49