Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължителната хрема при децата и как да се лекува

Снимка: Rawpixel

Във времето на есенно-зимния период хремата при децата е една от най-честите причини, които изпращат родителите пред лекарските кабинети. Аптечната мрежа изобилства от средства за нейното лечение – от сиропи и капки до хомеопатични методи  и изпитани бабини лекове на билкова основа – всички те стават част от затворения кръг, в който се лутат разтревожените родители, чието дете с месеци не успява да се върне в детската ясла или градина.

Според педиатъра д-р Кристин Генкова хремата е защитна реакция на организма и тя не трябва да бъде винаги третирана като нещо патологично. Тя смята, че децата не бива да бъдат лишавани от игра навън в този период, макар и далеч от своите връстници, а осигуряването на пълноценна храна е от изключително значение.

"Първото нещо, което съветвам родителите, е когато имат съмнение, че хремата има бактериален причинител, да се консултират с педиатъра си да се назначи микробиологично изследване на въпросния секрет и по антибиограма той да бъде лекуван. Защото много често се случва ние да имаме едни капки изписани от предходното боледуване, при изолиран даден бактериален причинител, те са имали тогава чудесен ефект, обаче сега може причинителят да бъде различен е те реално да не са ефективни при него", съветва тя.

Чуйте целия разговор с д-р Генкова в звуковия файл:


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фаеге Ешкевари

Фаеге Ешкевари: Ислямската република е позорното незаконно дете на тайни афери

На 19 май хеликоптер, в който пътуваше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република и смятаният за най-вероятния следващ върховен лидер, се разби в планинската северозападна част на Иран на връщане от посещение на границата с Азербайджан. Никой не оцеля, а светът си помисли, че може би в Иран ще дойдат нови дни. Какво се..

публикувано на 25.05.24 в 09:26
Павел Сапунджиев, Ивайло Христов и водещият на предаването “Нашият ден“.

Колко важен е езикът за професията на актьора?

Разговорът с актьорите Павел Сапунджиев и Ивайло Христов от Драматичния театър в Пловдив разкрива важността на българския език в актьорското изкуство и духовното израстване. Тези актьори не само използват езика като средство за изпълнение на роли, но го превръщат в мощен инструмент за духовно изразяване и въздействие. За тях българският език е нещо..

обновено на 24.05.24 в 14:16
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Съвременният учител - мост между традицията и бъдещето

В ефира на "Нашият ден" имахме удоволствието да чуем Елена Вързилова, учител по български език и литература, която с голяма любов и вдъхновение разказа за ролята на учителя днес. Според нея, учителят в България е истински магьосник, призван да вдъхновява децата в класните стаи и да отговаря на всички предизвикателства, които светът предлага...

обновено на 24.05.24 в 13:32
Борислава Хубенова и нейният син

Борислава Хубенова: Комуникацията е най-важното ни умение

В ефира на предаването "Нашият ден", Борислава Хубенова, журналист от културното издание "Нула 32", сподели своите възгледи за важността на словото и неговото влияние върху културата на пловдивчани. Тя подчерта, че словото е най-висшият начин за комуникация, изразяване и свързване между хората. Ето какво казва Борислава Хубенова: "Словото е..

обновено на 24.05.24 в 13:03
Петя Господинова, Анелия Торошанова, адв. Десислава Матева (от ляво надясно)

Законът за авторското право и сродните му права – изменения и предизвикателства

Във времето на дигиталното потребление на култура и възхода на изкуствения интелект законодателството и творците са изправени пред нови предизвикателства. За новите промени в Закона за авторското право и сродните му права , проблемите на българските автори и измеренията на пиратството в "Законът и Темида" говорят адв. Десислава Матева , експерт по..

публикувано на 24.05.24 в 12:40