Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 14-20 ноември

"Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 14 до 20 ноември. Това са някои от акцентите в предаването от 20 ноември:

На 12 ноември Държавна опера Русе представи премиерата на операта „Лястовичката“ от Джакомо Пучини. Италианската премиера на операта в три действия е на 2 юни 1917 г. в Teatro Comunale, Болоня, а световната е на 27 март, 1917 г. в Théâtre de l’Opéra, Монте Карло. Двете премиери се посрещат с ентусиазъм, но операта не се радва на популярност и дълги години отсъства от репертоара на оперните театри. Интересът към нея се възражда през 21 век

Новата стихосбирка на украинската поетеса Ия Кива "Свидетел на безименност" излиза за първи път на български език в превод на Денис Олегов и ще бъде представена на Панаира на книгата през декември. В книгата си Ия Кива пренася читателя на бойното поле на живота. „В тематичния пъзел на поезията си Ия Кива вплита психическите травми на непоносимото военно време, не спестява нищо от насилието и страданието на човека. Не пропуска и болката по изгубения дом (най-вече в цикъла "Хората от Донбас"), както и мястото и правата на жените в съвременния свят“ – отбелязва за нея литературната критика.

На 17 ноември стартира „Киномания 2022". Фестивалът беше открит с гала прожекция на българския филм "Майка" с режисьор Зорница София. Програмата ще продължи до 4 декември и включва няколко тематични линии, сред които „Детска Киномания“ и селекцията от седем авторски филма във „Фестивала на френския филм“.

На 9-и ноември в голямата зала на Съюза на българските художници на "Шипка" 6 бе открита груповата сценографска изложба „Драматургия на пространството“. Тя представя творби на над 30 художници.

Този петък, събота и неделя в 13 града се проведе десетото издание на "Нощ на театрите" с девиз „През девет нощи в десетата“. Програмата на европейската инициатива събра над 100 събития от различни театрални жанрове, а съботната вечер предложи най-голям избор от представления.

Като продължение на същата инициатива в София във вторник и сряда ще гостува легендарният спектакъл на Словенския Младежки театър “Проклет да е предателят на отечеството” с режисьор “лошото момче” на Балканите, режисьорът Оливер Фърлич.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 20 ноември.

Снимка – СБХ
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25