Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властта през призмата на философията, правото и изкуствата

Власт. Как се мисли властта в различните исторически епохи и какви са типовете власт? Какво отнема властта от човешкото право и как правото, бидейки инструмент на властта, се явява неин регулатор? Разглеждаме властта през призмата на философията, правото и изкуствата, заедно с нашите събеседници: д-р Симеон Кюркчиев, социолог, Момчил Миланов, писател и юрист, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян, визуални артисти.

Разговорът започва от определението на Г.Ф. Хегел за власт: "Властта е присвояване на чужда воля“, и от стихотворението на Рьоне Шар, в превод на Златозар Петров:

Човешката история е дългата последователност
от синоними на една и съща дума.
Да ѝ се противоречи е дълг.

Питаме се: Кое е това нещо, което ни плаши във властта, и как му противостоим? Говорим за езика на властта и за психологическите последствия от идеологическата власт.

Във връзка с изложбата "Съседите. Форми на травмата" (1945-1989) се питаме как живеем с миналото, което ни е формирало, и как, без да искаме, го възпроизвеждаме. Разпознаваме ли различните лица на властта?

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03

Връчват наградите "Музикант на годината"

Тази вечер в Първо студио на Българското национално радио (БНР) ще се проведе церемонията "Музикант на годината". Събитието започва в 19:00 часа и входът е свободен . Слушателите на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" имаха възможност да направят своите предложения в пет различни категории. Специално жури определи номинациите за..

публикувано на 31.05.24 в 11:20