Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли бъдеще село Байкалско

Снимка: Валери Леков

Радомирското село Байкалско се намира в Конявската планина, на пътя между Радомир и Кюстендил и в него живеят около 40 човека.

До 1951 година селото се нарича Чокльово.

Забележителен карстов феномен е Чокльово блато, наричано още Байкалско блато, разположено на 880 метра надморска височина, което се намира на територията на селото и е едно от най-големите находища на торф в страната. Освен че служи за облагородяване на почвата, торфът има и лечебни качества.


На малък хълм, източно от блатото, е съществувало важно и значително светилище, едно от най-големите в Западна Тракия. През периода I - V век край него е имало и крайпътна станция (на пътя Сердика - Пауталия) и сателитно тракийско селище.

Какво има сега в селото, как живеят малкото останали жители и има ли бъдеще Байкалско ще разберем в звуковия файл.


Снимки: Валери Леков
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павел Сапунджиев, Ивайло Христов и водещият на предаването “Нашият ден“.

Колко важен е езикът за професията на актьора?

Разговорът с актьорите Павел Сапунджиев и Ивайло Христов от Драматичния театър в Пловдив разкрива важността на българския език в актьорското изкуство и духовното израстване. Тези актьори не само използват езика като средство за изпълнение на роли, но го превръщат в мощен инструмент за духовно изразяване и въздействие. За тях българският език е нещо..

обновено на 24.05.24 в 14:16
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Съвременният учител - мост между традицията и бъдещето

В ефира на "Нашият ден" имахме удоволствието да чуем Елена Вързилова, учител по български език и литература, която с голяма любов и вдъхновение разказа за ролята на учителя днес. Според нея, учителят в България е истински магьосник, призван да вдъхновява децата в класните стаи и да отговаря на всички предизвикателства, които светът предлага...

обновено на 24.05.24 в 13:32
Борислава Хубенова и нейният син

Борислава Хубенова: Комуникацията е най-важното ни умение

В ефира на предаването "Нашият ден", Борислава Хубенова, журналист от културното издание "Нула 32", сподели своите възгледи за важността на словото и неговото влияние върху културата на пловдивчани. Тя подчерта, че словото е най-висшият начин за комуникация, изразяване и свързване между хората. Ето какво казва Борислава Хубенова: "Словото е..

обновено на 24.05.24 в 13:03
Петя Господинова, Анелия Торошанова, адв. Десислава Матева (от ляво надясно)

Законът за авторското право и сродните му права – изменения и предизвикателства

Във времето на дигиталното потребление на култура и възхода на изкуствения интелект законодателството и творците са изправени пред нови предизвикателства. За новите промени в Закона за авторското право и сродните му права , проблемите на българските автори и измеренията на пиратството в "Законът и Темида" говорят адв. Десислава Матева , експерт по..

публикувано на 24.05.24 в 12:40
Директорът на библиотеката Димитър Минев и Гергана Георгиева от фестивала “Пловдив чете”

"Пловдив чете", или какви литературни срещи ни очакват на фестивала?

Фестивалът "Пловдив чете" е едно от най-значимите литературни събития в България, което събира любители на книгата от всички възрасти и културни среди. С многогодишни традиции, този фестивал не само представя новите произведения на българските автори, но и създава платформа за срещи между писатели, преводачи и читатели. Гергана Георгиева, една от..

обновено на 24.05.24 в 12:21