Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Органистът Велин Илиев с концерт посветен на Цезар Франк

Снимка: sofiaphilharmonie.bg

Органистът Велин Илиев чества 70-годишнината си и 4 десетилетия като артист на Софийската филхармония с концерт в събота, 10 декември, в зала "България" от 19часа – денят, в който се навършват 200 години от рождението на Цезар Франк, затова ще звучи изцяло негова музика.

Към Велин Илиев ще се присъединят Quarto Quartet, пианистката Надежда Цанова и Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Цветан Крумов.


Кога се е зародила любовта на Велин Илиев към инструмента орган и подробности около програмата може да чуете в интервюто, което даде за предаването "Метроном" по програма "Христо Ботев".



По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

105 години от рождението на Руслан Райчев

Съботната оперна вечер посвещаваме на диригентското майсторство на Руслан Райчев. Ще излъчим цялостен запис на операта "Хованщина" от Модест Мусоргски, осъществен с хора и оркестъра на Софийската опера и солистите Никола Гюзелев, Стефка Минева, Стефан Еленков, Любомир Бодуров, Стоян Попов и др. За личността, живота и дейността на големия ни диригент ще..

публикувано на 25.05.24 в 08:05
Декори от Първо действие на операта „Хованщина”, Москва, 1897 г.

"Хованщина", народна музикална драма в пет действия от Модест Мусоргски

Първо изпълнение: Санкт Петербург, 9 (21) февруари 1886 година. Време и място на действието: Москва и нейните околности, 1682 година. Действащи лица: • Княз Иван Ховански, началник на стрелците – бас • Княз Андрей Ховански, негов син – тенор • Княз Василий Голицин – тенор • Шакловити, болярин – баритон • Досифей, водач на разколниците – бас •..

публикувано на 24.05.24 в 17:39

Открива се 55-ото издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици"

От 23 май до 1 октомври в два модула – пролетен и есенен (първият повече симфоничен и хоров) ще продължи тазгодишното 55-о издание на фестивала "Софийски музикални седмици". Многобройни международни гости и изявени имена ще представят палитра от камерни и симфонични концерти, хорови и дуетни изпълнения. Акценти с подбрани произведения, композитори,..

публикувано на 22.05.24 в 10:09

София Главопулу – една от дамите на Балканите в "Ритъмът на Балканите 9" на ОНМ на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представи "Ритъмът на Балканите" – един от най-успешните си концертни проекти, който вече 8 издания прескача граници и събира на българска сцена едни от най- изявените музиканти на Балканите. 9-ото издание, тази година, представи дамите на Балканите, с великолепен подбор на..

публикувано на 22.05.24 в 08:20
Фридрих Велики свири на флейта, а Карл Филип Емануел Бах му акомпанира

Музиката на Фридрих Велики

Пруският крал Фридрих II (1712-1786), известен още като "Велики", е не само   успешен военачалник и щедър патрон на изкуствата, но и умел флейтист и автор на голямо количество инструментални творби, сред които над 120 сонати за флейта и континуо и 4 концерта за флейта и струнни. Роден през 1712 г., Фридрих от рано проявява по-голям интерес..

публикувано на 21.05.24 в 09:05