Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удоволствие, достъпно за всички възрасти...

Доц. Светослав Ханджиев
Снимка: Кирил Чобанов

Една стара френска поговорка е отправна точка в разговора с доц. Светослав Ханджиев – диетолог и специалист по хранене. Екипът неслучайно подбра темата по време на Коледните пости и в навечерието на Рождество Христово, защото храната е в основата на човешкия живот, но културата на хранене изисква доста усилия.

Диети, пости, анорексия, рационално хранене, балканска и средиземноморска кухня, ползите и рисковете от консумиране на кисело зеле, свинска мас и прекаленото количество сол – широк спектър от теми коментира доц. Ханджиев в седмичното издание "За здравето".

Изводите – тях оставяме за всеки поотделно, но склонността ни да прекаляваме на празничната трапеза трябва да бъде преосмислено. Защото здравословните последствия са много – висок холестерол, метаболитен синдром, завишени стойности на артериалното налягане... И цената плаща всеки от нас – при това за дълго време, с трайни последици за общото ни здраве.

В цялата структура на предаването бяха "вградени" познати фрази и мисли от областта на храненето:

"Ние се храним, за да живеем, а не живеем, за да се храним" – акад. Ташо Ташев, основател на българската школа в областта на храненето.

"Храненето е единственото удоволствие, достъпно за всички възрасти" – пълният текст, написан на паметника на френския съдия, политик и цигулар от 18 век Саварен (Жан Антелм Брия). Без да е практикувал професионално готварство, с неговото име са свързани не само любими десерти, но и прочутият  специалитет фондю със сирене.


В рубриката "Акценти от седмицата" редакторът Кирил Чобанов акцентира върху мащабната кръводарителска кампания във Варна, а за книга със стари традиционни български методи на лечение и целебни билки разказа Ивайло Шопски.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Палм бийч

Имение със 78 стаи в "гетото" за милионери Палм бийч

Да полетим с Петя Кръстева към Маями и Палм бийч, за да поемем задължителната си доза Витамин Д от бреговете на Флорида. Маями е вторият по големина град в щата Флорида и най-гъстонаселеният мегаполис в тази част на Съединените щати. Околностите му са заети от езера, канали, частично наводнени тропически гори, за които е характерна високата..

публикувано на 31.05.24 в 08:50

Виктор Лилов: Менделеевата олимпиада е сред най-тежките състезания в областта на химията

17-годишният Виктор Лилов покори Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай и предизвика фурор в света на научните състезания. "Вече завърших 12-ти клас в Софийската математическа гимназия, от 9-и клас чрез преподавателя си Виктор Толев за запалих по химията, а от 10-и клас участвам в състезания", заяви в предаването "Следобед за..

публикувано на 31.05.24 в 08:30

Астрономическата обсерватория и планетариум в Габрово се превръщат в извънучилищен образователен център

Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово е разположена в живописния квартал "Петкова нива", недалече от центъра на града. Габрово е град – известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания. Обсерваторията тази година отбелязва 40 години от своето създаване и вече се е..

публикувано на 28.05.24 в 09:20
Д-р Фани Цуракова

Когато лекарите станаха писатели...

Перифразата на известния роман, в който се говори предимно за зъболекари и импресионисти, ни послужи за сюжет в дискусията с д-р Фани Цуракова. Популярна като психиатър, лекар и писател д-р Цуракова направи своеобразен лиезон (често използван в психиатричната практика метод) между изкуството да пишеш и да лекуваш. Нашият гост умело свърза лекарските..

публикувано на 28.05.24 в 08:25

Най-хубавото се вижда само със сърцето

Преди 15 години програма "Христо Ботев" на БНР обяви провеждането на първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава насам всяка година в чест на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на Славянската книжовност сред най-добрите творби биват отличавани победителите. Тази година журито..

публикувано на 27.05.24 в 17:37