Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конете във военната история на света

Снимка: стопкадър YouTube

Конят и конниците са средството, позволили големи завоевания по време на военните конфликти през човешката история. От колесниците през конниците на Рим и Чингиз хан, от тежковъоръжените средновековни рицари до летящите хусари или конните воини на Конквистата, армиите са разчитали на това животно за поразяване на врага. 

Българската армия също пази в бойната си памет славните победи на нашата конница по време на войните от началото на ХХ век.

В разговор с историка и популяризатора на българската история Стоян Тачев, автор на забележителни книги за нашите войни и победи, с историка от БАН и преподавател по история в НГДЕК д-р Александър Стоянов, с Дьорд Арато, бивш директор на Унгарския културен институт в България, разговаряме за конете във военното дело у нас и по света.

Стоян Тачев, написал книгата "Непобедимата конница", разказва за подвизите на нашите конни полкове по време на войните, за истинския Бял ескадрон, увековечен и в разказа на Йордан Йовков, за видни наши военачалници от близкото минало.

Александър Стоянов прави времева дисекция на развитието на тактиката и въоръжението през вековете в различни страни и народи по отношение на използването на коне. Той се спира по-основателно на конницата на Чингиз хан, изтъквайки високата ѝ организираност, и разказва също така в какво се състояла действителната подготовка на тежко въоръжения средновековен рицар.

Дьорд Арато споделя своите познания за маджарската конна военна култура, изтъква ролята на Унгария за възникването на хусарството. Събеседниците се съгласяват с факта, че конете са извънредно важни за военната история на света, и че тяхната значимост като военен фактор се стопява едва след Първата световна война с развитието на бойните машини и други тежки стрелкови оръжия.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кремена Сьодерстрьом – българката, която преобразява едно проблемно училище в Швеция

Срещаме се в София ден преди годишното събитие "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час", в което е поканена като лектор. Историята на личния ѝ път в образователната система е вълнуващ разказ за амбиция, смирение, упорит труд, осъзнати цели, кураж, последователност и огромна любов към хората. Завършила е лингвистика и журналистика в..

публикувано на 05.05.24 в 10:12

Битка за всяка българска дума

"Какво е да не разбираш езика на училището?" – под този надслов основното училище "Христо Ботев" в свиленградското село Левка организира кръгла маса с участието на представители на Регионалното управление на образованието, Хасково и на катедра "Български език като чужд" на Софийския университет. Въпросът може да се тълкува по различен начин..

публикувано на 04.05.24 в 08:09
проф. Илза Пъжева

Защо определени биологично активни вещества са токсични за човешкия организъм?

Илза Пъжева е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българската академия на науките, където ръководи секция "QSAR и молекулно моделиране " . Тя е доктор на биологическите науки и член-кореспондент на БАН. Била е стипендиант на германската фондация " Александър фон Хумболт " и председател на Хумболтовия съюз в..

публикувано на 02.05.24 в 17:00

Международен договор в защита на Световния океан очаква ратификация от страните членки на ЕС

В края на април Европейският парламент прие Международния договор на ООН за защита на океаните. Споразумението по Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право относно опазването и устойчивото използване на морското биологично разнообразие на районите извън националната юрисдикция е известно като  Споразумение за BBNJ   и беше..

публикувано на 02.05.24 в 09:36

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05