Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

PETER GYNT на сцената на Народния театър

"PETER GYNT" е дипломният спектакъл на последния клас на проф. Снежина Танковска. Той е отличен с награда за най-добро представление на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", а младите талантливи актьори  вече са част от професионалните трупи на театрите в цялата страна. 

На 25 януари те се събират отново, за да представят епичното приключение на сцената на Народния театър "Иван Вазов" по покана на директора на театъра.

Режисьор на спектакъла е актьорът и преподавател Боян Арсов, музиката е дело на Боян Христов, а хореографията е на проф. д-р Петя Цветкова.

"PETER GYNT" на Дейвид Хеър е умен и забавен съвременен прочит на емблематичната поема "Пар Гинт" от Хенрик Ибсен. С много настроение и чувство за хумор Дейвид Хеър прави ярки паралели със заобикалящия ни свят, като превръща героя на Ибсен в герой на нашето време и така с остър и тревожен тон изобличава несъвършенства на съвременния човек и общество.

Спектакълът може да се гледа на голяма сцена в Народния театър на 25 януари, сряда, от 19.00 ч.

За вълнението на младите актьори и приемствеността между поколенията в театъра разказва режисьорът Боян Арсов в предаването "Семейно радио". Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимка – НАТФИЗ

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба "Избори" в обновената Художествена галерия в Казанлък

Преди 123 години в Казанлък от Петър Топузов и Иван Енчев-Видю е поставено началото на колекцията, която е в основата на първата по рода си институция у нас. До днес във фондовете на галерията се пазят 5000 произведения. "Събирателството и историзирането на творбите са неотменно свързани с жеста на избора. Изборът, който науката описва като..

публикувано на 02.06.24 в 09:05

Книга на Албена Тодорова за отсъствието

"Откакто те няма" е новата книга на Албена Тодорова. Художник е Мила Янева-Табакова. Текст и илюстрации се допълват и създават единство и завършеност на творбата. Тя е част от библиотеката "Нов ред" с илюстровани книги за възрастни читатели. Особеното в нея е наличието на повече тишина между думите и изреченията. Тук отсъствието е главен герой...

публикувано на 01.06.24 в 09:50

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35
Мира Сталева

Отвъд червения килим на фестивала в Кан

Разговор в междузвездното пространство – за изминалия фестивал в Кан , след който предстоят редица бляскави кинофестивали като този в Карлови Вари. Гост в "Артефир" е Мира Сталева – продуцент, директор на София филм фест, член на Европейската филмова академия и модератор в секцията "Мрежа на продуцентите", която е част от индустриялния..

публикувано на 01.06.24 в 09:40