Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозното творчеството за цигулка на Йохан Георг Пизендел

Бароковият композитор и цигулар Йохан Георг Пизендел (1687-1755) е един от най-ярките изпълнители на времето си, който освен това се прочува и с уменията си да ръководи оркестър.

Роден е в Кадолцбург край Нюрнберг, където баща му работи като кантор. Като дете Пизендел пее в дворцовата капела в Ансбах, а впоследствие започва да свири и на цигулка, като негов учител е Джузепе Торели. През 1709 г. заминава за Лайпциг, за да посещава университета в града. През същата година се включва в студентското общество Collegium Musicum. Подобни музикални колективи се създават в множество германски градове по времето на Реформацията и се състоят предимно от аматьори, които изпълняват както вокални, така и инструментални произведения за забавление, но доста често към тях се присъединяват и професионални изпълнители. Колективът в Лайпциг е може би най-известното такова общество, защото негов ръководител по-късно става и Йохан Себастиан Бах.

През 1712 г. Пизендел започва работа като цигулар в придворния оркестър в Дрезден, а през 1728 г. е назначен и за концертмайстор на състава, като съществуват разкази, че преди да започне работа над ново произведение с ансамбъла, е нанасял подробни бележки за щрихите и фразирането на всяка една отделна партия. През първите години на службата си в Дрезден композиторът има възможността често да пътува като част от антуража на принца. Сред посещенията във Франция, Берлин и Виена визитата в Италия се отличава като особено плодотворна за Пизендел, защото получава шанса да учи при Вивалди. Между двамата музиканти се оформя близко приятелство, като в концертите на германеца особено ясно се усеща италианският идиом, който той усвоява по време на посещението си.

В предаването "Музика хисторика" този вторник (14 март от 23 часа) ви представяме живота и творчеството на Йохан Георг Пизендел с изпълнения на Фрайбургския бароков оркестър, състава "Саксонски виртуози", ансамбъла Il pomo d’Oro и цигуларите Роланд Щраумер, Дмитрий Синковски и Антон Щек.

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Момчил Георгиев, проф. Виржиния Атанасова и Н. Пр. Урсула Хофтер Дзуколи на пресконференцията на Ордена на Малта, по повод концерта.

Splendour Musicus – рицарски концерт в зала "България"

С тържествен концерт Splendour Musicus тазгодишните "Софийски музикални седмици" ще отбележат 30 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Суверенния Малтийски орден. Годишнината ще бъде ознаменувана на 29 май със специалния спектакъл Splendour Musicus на тема "Рицарство". Малтийският орден е много древен..

публикувано на 28.05.24 в 18:08
Йестин Дейвис

Йестин Дейвис изпълнява Бах

Концерт на Йестин Дейвис и ансамбъл The English Concert представяме в предаването "Музика хисторика" благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия. Събитието, което се е състояло на 25 август 2023 г. в "Роял Албърт хол" в Лондон, съчетава две кантати от Йохан Себастиан Бах, които композиторът създава през 1726 – няколко години, след като..

публикувано на 28.05.24 в 08:10

Кори Тейлър от "Слипнот" в "Арена София"

Сега ни нахейтиха. Всинца. Ама едно здраво! Попадаме в сърцето на хаоса. Там обаче всичко си е подредено. Докато денят на нормалния късноосемдесетарски музикант е надробен на малки задачки вляво и вдясно, нагоре и надолу, в залата и репетиционната, пъхаш в машинката 9 безделничещи американски момчета от Де Мойн, щат Айова, с таланта да превръщат..

публикувано на 27.05.24 в 13:24

Певицата Дани Стойкова с първи сингъл "Толкова различни"

За текста на първия си сингъл певицата Дани Стойкова разкри, че разказва лична история и е израз на нейната душевност пречупена през призмата на музикалната линия, а музиката е изградена върху поп и неосоул основа с характерно RnB звучене. Видеото към песента е режисирано от Румен Драганов, аранжимента е на Александър Славчев, а запис, микс и..

публикувано на 27.05.24 в 08:35
Таня Иванова в ролята на Норма

Таня Иванова: Норма беше супер предизвикателство за мен, но вече ми липсва!

На 16 и 17 май в Стара Загора бе представена новата постановка на шедьовъра на Винченцо Белини, образеца на белкантото – "Норма", с диригент Диан Чобанов и режисьор Джандоменико Вакари. Няколко дни преди премиерата директорът на Държавна опера Стара Загора - режисьорът Огнян Драганов, сподели защо в театъра са направили избора да бъде поставена точно..

публикувано на 26.05.24 в 08:05