Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден в Историческия музей във Велинград

Снимка: museum.velingrad.eu
На Велика събота гости на предаването бяха Стойчо Маров – директор на ИМ-Велинград, и Георги Куманов – етнолог и главен уредник в музея. Разговаряхме за важните моменти от създаването на музея, за неговата мисия да опазва и популяризира българските традиции. Гостите разказаха и за историята на интересната колекция от писани яйца, които красят постоянната великденска експозиция, както и за дейността на работилницата за празничното им украсяване.

Историческият музей във Велинград е основан през 1951 година. Инициативата е на Христо Масларов, който поставя началото на музейното дело. След сливането на селата Чепино, Каменица и Лъджене се създава Градски исторически музей, който по-късно е утвърден като къща-музей на партизанката "Вела Пеева”. През 1991 година, с решение на Министерство на културата, статутът му е променен на Исторически музей Велинград, а през 1992 година към него се изграждат и модерни музейни сгради за експозициите. Той е сред 100-те национални туристически обекта.

Георги Куманов и Стойчо Маров в студиото на програма „Христо Ботев“
На своите посетители ИМ-Велинград предлага следните постоянни експозиции:
• Постоянна мемориална изложба "Вела Пеева";
• Постоянна етнографска изложба "Великденски писани яйца", в която освен традиционните за Чепинския край яйца, може да се видят и Великденски яйца, писани с техники от различни краища на България, както и от Източна и Централна Европа;
• Археологически находки;
• Етнографска изложба "Николай Гяуров";
• Постоянна етнографска изложба "Планината гостоприемен дом".


Още в началото на предаването директорът Стойчо Маров представи основните акценти на музейните експозиции. "Тъй като нашият музей, като цяло, е общоисторически, затова спектърът на нашите изследвания и анализът на материалите, които идват при нас е доста широк в исторически обхват. При нас може намерите зъб от мастодонт. Може да видите и пръстен, който е принадлежал на Николай Гяуров, както и други вещи на именития оперен певец. Историческият музей във Велинград предлага неща, които няма как да се видят на друго място. В нашия исторически музей е събрана една доста сериозна колекция от така наречената керамика, тип "Цепина". Това е тракийско наследство. Предположенията са ми, че тук имаме някакъв вид сегрегирано общество, което е свързано с почитането на бог Дионис, като тракийско божество и в негова чест са изработвани тези по-украсени съдове. Като безспорният елемент, който присъства в много голяма част на тази керамика тип "Цепина", това е свастиката. Сега сме в процес на подготовка – някъде, може би в края на есента ще имаме възможност да покажем една много голяма част от колекцията – от праистория до средновековие. Това, което е открито и съхранено в нашия музей, при археологически проучвания."


Етнографът Георги Куманов допълни представата ни за музея с интересни факти за колекцията от великденски писани яйца. "Историята на колекцията от писани яйца на ИМ-Велинград е натрупала вече поредица от десетилетия. През 90-те години аз заварих двадесет яйца – една много семпла бройка. Но същевременно във Велинград беше съхранена тази традиция за изписване с писалка и восък. Така се зароди идеята – най-напред като семпла изложба в самия музей – и започнахме натрупване на писани яйца. Но така или иначе през 1999 г. ние гостувахме с наша изложба "Великденските писани яйца от Чепинския край". Това беше началото. Досега тази изложба и още две други изложби, както и цялостната дейност на музея и т.н., се разви през всичките тези 25 години. До настоящия момент над 2000 яйца имаме събрани в музея, същевременно това е колекция, която е единствена в страната. И която е свързана с развитието на украсата на великденските яйца в Европа, в България и, разбира се, обхваща и нашия район.

Писано яйце с великденски мотиви от чепинския край
Самата техника на писането на яйцата, допринася за тяхното съхранение. Самото изрисуване е един сакрален жест. Това е описано още от нашия корифей в етнографията Христо Вакарелски. Това е сакрална дейност: имаме восък – знаем, че свещите, църковните, че се правят от пчелен восък, имаме писалка. Писалката – някога момата е давала сребърна пара – и й се изковава. Сребро – знаем среброто как участва също в сакралните християнски обреди. И …жените постят, преди да започнат да рисуват. Самите орнаменти също са сакрални – носят познанието от далечни векове назад. И след като се рисува с восък – боядисва се, сваля се восъка – получава се един "филм" от восък и той съхранява яйцето..!"

Хубаво и полезно е и това, че всеки, който желае, може да се научи на древната техника на изписване – с восък и специална писалка. Снимки: ИМ-Велинград, Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00