Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните на здравословния сън

Снимка: Pixabay

Една дълбока и неразгадана тайна се опитахме да разбулим в разговор с д-р Нейко Нейков, невролог и специалист по медицина на съня. "Натиснахме" това своеобразно "копче за сън" върху основните постулати, обуславящи хигиената на съня и собствения ни жизнен, работоспособен и позитивен статус. Сред тях са общото здравословно състояние, неврологичните заболявания, стресът, сънната апнея и всяка една болест, която пряко или косвено влияя върху съня?

Д-р Нейко Нейков
Д-р Нейков посочи и други признаци от начина ни на живот, които имат пряко отношение към темата: режим на работа, хранене, алкохол,  емоции, превъзбуда, лекарства, добавки. Кое помага и кое вреди на съня? – опитахме се да отговорим на привидно лесните въпроси, но…Оказва се, че медицинската наука като цяло, както и неврологията и психиатрията в частност, трудно и дълго търсят верните отговори. А те са и част от философията за индивидуалността – както сме различни, така всеки от нас има своите особености и проблеми в съня.

Като сюжет от основната тема "За здравето" включихме и големия въпрос за стреса и тревожността. Когато сме болни, например, сънят ни /а и денят/ стават различни. Негативизъм, понякога отчаяние ни владеят, което неминуемо дава отражение върху съня. Част от тези проблеми коментира проф. Димитър Младенов – водещ уролог в Александровска болница. Той се спря на деликатни и специфични диагнози от своята област, които често ни "будят" нощем, а това прави съня ни накъсан и непълноценен.


Проф. Младенов направи анонс и на предстоящия Национален симпозиум по урология и ендоурология, който е ХХVIII поред и традиционно бива провеждан в Сандански.


В хода на предаването д-р Нейко Нейков отговори на редица слушателски въпроси, свързани с терапията при нарушен сън, с поддържането на добър тонус при шофиране, с начина ни на живот и работа с различните електронни, мобилни и компютърни устройства.

В края на поредното съботно издание "За здравето" бяха направени съответните изводи и препоръки за пълноценен сън и здравословен начин на живот.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Астрономическата обсерватория и планетариум в Габрово се превръщат в извънучилищен образователен център

Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово е разположена в живописния квартал "Петкова нива", недалече от центъра на града. Габрово е град – известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания. Обсерваторията тази година отбелязва 40 години от своето създаване и вече се е..

публикувано на 28.05.24 в 09:20
Д-р Фани Цуракова

Когато лекарите станаха писатели...

Перифразата на известния роман, в който се говори предимно за зъболекари и импресионисти, ни послужи за сюжет в дискусията с д-р Фани Цуракова. Популярна като психиатър, лекар и писател д-р Цуракова направи своеобразен лиезон (често използван в психиатричната практика метод) между изкуството да пишеш и да лекуваш. Нашият гост умело свърза лекарските..

публикувано на 28.05.24 в 08:25

Най-хубавото се вижда само със сърцето

Преди 15 години програма "Христо Ботев" на БНР обяви провеждането на първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава насам всяка година в чест на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на Славянската книжовност сред най-добрите творби биват отличавани победителите. Тази година журито..

публикувано на 27.05.24 в 17:37

Достъпна и надеждна информация с езиковата платформа БЕРОН

В реда от празнични майски събития беше представена електронната платформа за езикови ресурси БЕРОН , дело на екип от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН. Абревиатурата БЕРОН (български езикови ресурси онлайн) е също така израз на признанието към възрожденския просветител д-р Петър Берон, автор на..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Четиресети Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

Традиционно през месец май Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет провежда годишните си Кирило-Методиевски четения. Тази година те са юбилейни – 40-и, с посвещение на проф. Красимир Станчев и на 160-ата годишнина от рождението на големия словенски езиковед Ватрослав Облак, който има особени заслуги за „откриването“ и..

публикувано на 23.05.24 в 17:32