Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво твърдят запознати или езиковите средства в полза на (не)достоверността

проф. Андреана Ефтимова (вляво) и Михайлина Павлова
Снимка: Николета Атанасова

Загубени в езика ли сме, или пренебрежението ни към него е голямо? Играта с думите, които превръщат истината в лъжа. Защо не сме научени да подхождаме аналитично към казаното и написаното? Какво означава критичното мислене? Кога експертната реч се легитимира и кога се намалява доверието към автора? Къде е общото между пропагандата, медиите и (не)достоверността?

Андреана Ефтимова, професор по медиен език и стил във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски", е гост в "Мрежата" и поводът за тази покана е новата ѝ книга "Твърдят запознати – езикови маркери за (не) достоверност на медийния текст". 

"В тази сложна ситуация, споделя тя, в която ставаме все по-малко сигурни в интерпретацията на медийните послания и все по-объркани в търсенето на точна, обективна и вярна информация, осъзнаването, че текстът разполага с механизми за ориентация в достоверността на съобщението, е все по-належащо." 

 В публичното пространство се злоупотребява изключително много с езика

"Насочих вниманието си към езиковите средства и как те могат да ни ориентират по отношение на достоверността на информацията, защото много колеги по време на пандемията насочиха вниманието си върху проблема за фалшивите новини, дезинформацията, алтернативните факти, а и други понятия избуяха, като пропагандата, например, защото сме съвременници на една война, която повдигна и този въпрос. И специалисти, и неспециалисти усилено търсим някакви начини, чрез които да се справяме с този поток от информация, която в голямата си част е фалшива. 

И аз, като човек, който се занимава с медиалингвистика, си помислих, че езикът е един от най-важните, и най-добрите начини, по които можем да се ориентираме в информацията, която получаваме. Поставих си няколко цели в това изследване и направих няколко интересни експеримента, които вероятно ще бъдат интересни и на слушателите.  

Един от тях беше да избера няколко наречия и няколко словосъчетания, които често се появяват в текстовете, които обменяме публично, в журналистическите текстове също ги срещаме, и се допитах до своите студенти дали тези езикови средства ги ориентират в достоверността на текста. Спрях се на  думите: ЕКСКЛУЗИВНО, СКАНДАЛНО, СЕНЗАЦИОННО, ШОКИРАЩО – етикети, които обикновено се лепват на материалите, за да  предизвикат вниманието на аудиторията. Резултатите бяха много любопитни."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – БНР и Университетско издателство "Св. Кл. Охридски"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42

111 години от откриването на Централната минерална баня в София

На 13 май 1913 година е открита сградата на Централната минерална баня в София , построена по проект на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов. За бурната история на тази историческа сграда в "Нашият ден" разговаряме с арх. Петър Диков – председател на УС на СБА и бивш главен архитект на София. В своята книга "Малки софийски истории"..

публикувано на 13.05.24 в 10:15