Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 години музейно дело в град Плевен

Д-р Володя Попов за символите на героизма и историческата памет

7
Експозиция Културен живот на Плевен
Снимка: РИМ - Плевен

През отминалия месец Плевен отбеляза 120 години от началото на музейното дело в града. По повод юбилея в предаването гостува д-р Володя Попов, директор на Регионалния исторически музей в град Плевен.

През 1903 г., по идея на проф.Иван Шишманов, в гр. Плевен се създава филиал на Българското археологическо дружество. Инициативата се реализира с помощта на плевенчаните Парашкев Стоянов и Юрдан Кантарджиев.

От 1984 г. музеят е разположен в двуетажна сграда, построена през 1884-1888 г. за казарма, по италиански проект. Сградата е с художествено-архитектурна и историческа стойност – паметник на културата с национално значение.

Д-р Володя Попов в студиото на програма „Христо Ботев“
А от 23 години от 1 юли 2000 г. – музеят е преобразуван в Регионален исторически музей - Плевен, с обхват на своята дейност на територията на Плевенска и Ловешка област. Днес РИМ - Плевен е сред най-големите музеи в България и е с един от най-богатите фондове – притежава повече от 180 000 броя музейни ценности.

Основната дейност на музея е насочена към издирването, проучването, представянето, опазването и популяризирането на паметниците на културата, природните образци, флората и фауната на територията на Плевенска област. Едни от най-значимите археологически обекти са римският град Улпия Ескус при с. Гиген, късноантичната и ранновизантийска крепост Сторгозия край Плевен, средновековната българска крепост в Никопол и др.

Сребърно съкровище от с. Бохот
По профил музеят е общоисторически с природонаучен отдел. В структурата му са включени:

Римски императорски монетиАрхеология представя историческото развитие на територията на Плевенска област от 50-45 хил. години преди Хр. до края на XIV в. след Хр.

• История на България ХV – ХІХ в
. – Плевенската възрожденска история и развитието на общонационалните процеси през първите векове на османското владичество и епохата на Българското възраждане.

Нова и най-нова история – историческото и културно развитие на град Плевен, непосредствено след Освобождението на България от османско владичество до наши дни

Експозиция етнография Български носииЕтнография – представя материалната и духовна култура на Плевен и селищата от Плевенска област от долното течение на реките Искър, Вит и Осъм.

Природа – изложени са експонати от геоложкото минало на региона, както и образци на флората и фауната

Нумизматика – във фонда на музея се съхраняват богати колекции от тетрадрахми на о. Тасос и Първа македонска област, римски републикански денари, римски императорски асове, сестерции, денари, антониниани и фолиси. Както и редки монети на средновековните български царе, банкноти и монети на съвременната българска държава

Експозиция "Гена Димитрова" – импресия на живота и забележителната кариера на голямата оперна певица

Експозиция Гена Димитрова

Експозиция "Културен живот на Плевен от Освобождението до наши дни" – в нея централно място е отделено на оперните певци с международна известност, гордост за Плевен и България – Михаил Попов, Христо Бръмбаров, Катя Попова, Асен Селимски. Отдадено е дължимото на първата наша попзвезда с международна известност и с принос в българската и европейска музикална култура – Емил Димитров.

Представени са и художествени произведения на основателите на плевенската група на художниците, творци с национална значимост – Ангел Спасов, Сидония Атанасова, Никола Златев, Дило Дилов, Христо Бояджиев, Тома Трифоновски, Илия Милков, Николай Дабов, Светлин Русев и др. представят мястото й в културния живот на Плевен и страната.

Духовни реликви
В музея има също така и отдел "Научен архив", специализирана библиотека, както и ателие за реставрация и консервация.

С д-р Володя Попов разговаряхме за историята на Регионалния исторически музей и музейното дело в Плевен, за символите на героизма и силата на историческата ни памет…

Снимки: РИМ - Плевен, Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00