Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Чакъров – красивият магьосник на палката

Наричат го "Красивият магьосник на палката"! Той е перфекционист в работата си, с обаятелна външност и харизматично излъчване. Това е българският диригент Емил Чакъров. Съдбата му позволи да бъде между нас само 43 години! Но това е достатъчно, за да остави записи с незабравими изпълнения на най-големите шедьоври на оперното, симфоничното и кантатно-ораториалното изкуство и да изнесе паметни концерти по целия свят, заставайки на пулта на такива оркестри като Берлинската, Израелската и Ленинградската филхармония, Бостънския и Лондонския симфоничен оркестър, Френския национален оркестър, Оркестъра на Лос Анджелис, Ирански национален радио и телевизионен камерен оркестър, Чешката филхармония и много други.

Роден на 29 юни 1948 г. в Бургас, въпреки че не е наследник на музикална фамилия, Емил Чакъров проявява изключителни музикални заложби. Още съвсем малък, родителите му често го заварват застанал пред радиоприемника, заслушан в музиката и ръкомахащ като диригент. Самият той многократно заявява, че иска да стане диригент и вместо традиционните детски играчки, баща му измайсторява малка пръчица като диригентска палка, която подарява на сина си.

С учителя Херберт фон Караян
Като ученик в Софийското музикално училище в класа по цигулка на Петър Арнаудов, Чакъров започва системно да посещава и уроци по дирижиране в музикалната академия (тогава Българска държавна консерватория) при диригента Емил Янев, който описва ученика си като амбициозен и своенравен, но винаги изключително подготвен за занятията. По това време се случва още едно събитие, което ще окаже съдбовно влияние на бъдещата му кариера. Веднъж Чакъров чува по радиото изпълнение на великия Херберт фон Караян и у него пламва непреодолимото желание някой ден да се срещне с легендарния маестро, станал негов кумир. И съдбата му се усмихва през 1971 г., когато Чакъров става най-младия лауреат в историята на международния диригентски конкурс в Берлин, организиран от Караян, който лично кани младия музикант за свой асистент и го приема да живее в дома си. От този момент в годините до края на живота си Емил Чакъров се утвърждава като диригент със собствен музикален почерк и световна слава.

Въпреки че не живее в България, той никога не забравя корените си и активно работи за утвърждаването на българското изкуство и българската диригентска школа. Пример в това отношение е Първата награда, която получава Младежкият ни камерен оркестър на второто издание на Международния конкурс, основан от фондацията на Караян. За това знаменателно събитие Емил Чакъров споделя впечатленията и емоциите от успеха в запис, съхраняван в Златния фонд на Националното радио:

През 1986 г. той основава в България Софийския фестивален оркестър и създава прочутия български Новогодишен музикален фестивал, който се провежда ежегодно и до днес с неизменното участие на Фестивалния оркестър.

"Новогодишният музикален фестивал е най-същественото ми постижение до момента в цялата ми творческа кариера. Той обединява неща, които съм правил в различни страни на света частично. Не мога да се задоволя само с дирижирането на концерт. По принцип диригентът трябва да бъде и дипломат, и организатор, и педагог, да е свързващо звено в различните области. Може би в този смисъл Новогодишният фестивал дава облика на истинския диригент", това споделя Емил Чакъров в интервю през 1988 г.

"Музиката! Пуснете музиката!" – това са последните думи на Емил Чакъров броени минути преди да напусне земния свят на 4 август 1991 г.

В петъчното си издание на 30 юни 2023 г. от 19.30 ч. предаването "Музикалните вечери" на програма "Христо Ботев" отбелязва 75-та годишнина от рождението на големия български диригент и музикален общественик Емил Чакъров с паметни записи, направени с различните световни и български оркестри, които е дирижирал.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директно от Ню Йорк – великолепната опера "Орфей и Евридика" на Глук

Постановката на "Орфей и Евридика" на Глук е толкова непреходна, колкото и самата творба. Всъщност не бихме могли да искаме повече от продукцията на Марк Морис. Контратенорът Антъни Рот Костанцо е в ролята на опечаления музикант, а сопранът Инг Фан е неговата любима. Елена Вийялон прави своя дебют като Любовта, а Джей Дейвид Джаксън дирижира..

публикувано на 08.06.24 в 08:05

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване" 2024

На 6 юни, за тринадесета поредна година, на официална церемония в Първо студио на БНР бяха наградени лауреатите от годишната фолклорна класация "Надпяване" на програма "Христо Ботев". Чрез гласуване, слушателите определиха своите фаворити в единадесетте категории. Беше връчено и 12-о отличие, което е "Голямата награда на екип "Фолклор", което се дава..

обновено на 07.06.24 в 11:18
Лилия Тошева (вляво) и Аделина Александрова

Лилия Тошева: Изкуството не може да бъде контролирано

"По принцип е трудно да се работи с много хора, защото трябва да се опитваш да бъдеш в консенсус и в хармония с всички – казва Лилия Тошева, която от 15 години е директор на OKИ Дом на културата "Средец" - София. – Големият успех на Дома и това, че той стана притегателен център за поколения столичани, се дължи на високото майсторство, професионализъм..

публикувано на 07.06.24 в 09:00

Десето юбилейно издание на Фестивал и Академия Алегра през юли

От 6 до 22 юли София посреща водещи имена на класическата музикална сцена с богата програма от концерти и майсторски класове. За десета поредна година Фестивал и Академия Алегра вдигат високо летвата за таланта и добрия вкус с амбициозна и богата програма, в която се включват водещи гост звезди от световната сцена на класическата музика. Юбилейното..

публикувано на 05.06.24 в 17:15
Любомир Дяковски, Вероника Тодорова, Веско Ешкенази, Георги Милтиядов

Плевенската филхармония с две престижни награди "Музикант на годината"

На официална церемония в Първо студио на Българското национално радио бяха връчeни наградите  "Музикант на годината 2023" , национална анкета, организирана от предаването за класическа музика "Алегро виваче" на БНР. Плевенската филхармония беше номинирана и наградена в престижните категории:  "Проект на годината" – за националното турне "В света..

публикувано на 05.06.24 в 14:30